Proteklih dana svi Hercegovci koji su se zaputili put Nikšića imali su priliku da vide izuzetno brojnu mehanizaciju i opsežno započete radove na potezu od Vilusa do mjesta Trubjela. Ranije je rekonstruisana dionica puta Trubjela-Nikšić, kao i prilazi graničnom prelazu Ilino brdo, tako da će uskoro putni pravac od Vilusa do Nikšića (koji je dio pravaca Trebinje-Nikšić i Bileća-Nikšić) biti potpuno rekonstruisan.

I dok su u okruženju sve vidljiviji pomaci na izgradnji putne infrastrukture, u Hercegovini se i dalje stagnira. Nema najava kada bi trebala da krene rekonstrukcija putnog pravca Tjentište-Foča (nešto više od 20 kilometara), jedne od najlošijih važnijih saobraćajnih dionica u Republici Srpskoj, za koju je ranije rečeno da će biti građena sredstvima iz donacije Vlade i naroda Srbije.

Ovaj putni pravac je od vitalne važnosti za Hercegovce, zbog povezanosti sa Beogradom i sarajevsko-romanijskom regijom, a trebao bi da bude nastavak uspješno urađenog projekta revitalizacije putnog pravca od Gacka do Tjentišta.

Radovi na putu Vilusi – Nikšić , Foto:HP

Takođe, čeka se na revitalizaciju putnih pravaca Trebinje-Ljubinje i Ljubinje-Stolac, koji su važna spona prema Mostaru, Banjaluci i  zapadnoj Evropi, što je najavljeno od strane odgovornih više puta u bliskoj prošlosti.

Za to vrijeme susjedni Nikšić, uz podršku Vlade Crne Gore i crnogorske Direkcije za saobraćaj , nastavlja sa obnovom i izgradnjom putne infrastrukture.

Pored navedenih radova na putu Nikšić-Vilusi u ovoj opštini očekuju brzi početak radova na izgradnji putu Nikšić-Cetinje, kao i značajnije poboljšanje rješenja na putu Nikšić-Podgorica, na kome bi se trebala na više mjesta dodatno izraditi treća saobraćajna traka.

„Završetkom planiranih i početih projekata Nikšić će biti najpovezanija opština u Crnoj Gori“, saopštio je nedavno prvi čovjek ovog grada Veselin Grbović.

Ranijih godina izuzetno kvalitetno je riješeno pitanje komunikacije od Vilusa do Morinja i jadranske obale, preko Grahova, kao i putni pravac koji iz grada pod Trebjesom vodi ka Šavniku i Žabljaku.

Radovi na putu Vilusi – Nikšić , Foto:HP

Prethodnih dana u Republici Srpskoj čule su se i konkretne najave izgradnje auto-puta Doboj-Bijeljina-Beograd, kao i gradnje auto-puta od Sarajeva do Beograda, pa ostaje da se vidi da li će i na koji način i Hercegovina biti stavljena na listu prioriteta kada je izgradnja saobraćajne infrastrukture u pitanju, bez koje je teško očekivati značajnije razvojne pomake.

Jer kao što smo više puta čuli, kvalitetnim i modernim putevima ljudi dolaze, na žalost onim lošim uglavnom odlaze.

 

HP, mart 2019.