Nacionalni stadion Filip Drugi u Skoplju od danas se zove Stadion Toše Proeski.

„Tokom redovne 129. sednice Vlade Republike Severne Makedonije doneta je odluka o preimenovanju stadiona u nacionalnu arenu ‘Toše Proseski’ u čast njegovog lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji“, napisao je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski na Tviteru.

Gradski stadion u Skoplju vlada na čelu sa VMRO-DPMNE je 2009. godine imenovala kao Nacionalna arena „Filip Drugi“, a 2016. preimenovan je u Telekom Arenu, a po raskidu ugovora sa kompanijom Telekom, arena je dobila svoje prethodno ime „Filip Drugi“.

Reč je o najvećem sportskom objektu u Severnoj Makedoniji sa kapacitetom za oko 33.000 gledalaca i ubraja se u srednje po veličini stadione u Evropi.

Smatra se da je novo preimenovanje stadiona usledilo zbog Prespanskog sporazuma sa Grčkom, u kome se navodi da su antički likovi poput Aleksandra Velikog i Filipa Drugog deo antičke helenske, odnosno grčke istorije.

Spomenici Aleksandru Velikom i Filipu Drugom, koji su postavljeni na centralnom trgu u Skoplju, neće biti sklonjeni, ali će, prema odredbama Sporazuma iz Prespe, biti postavljene nove table na kojima će biti jasno precizirano da potiču iz antičke helenske, odnosno grčke istorije.

Izvor: RTS