Trebinje će u Novu godinu ući sa malo poznatim crnogorskim izvođačima, na dubrovačkom Stradunu nastupa Toni Cetinski a u Budvi Goran Bregović i Alen Islamović. Najspektakularnije biće sigurno u Beogradu…

Svi veći gradovi u okruženju posljednjih sedmica tradicionalno su uređeni pred predstojeće novogodišnje praznike. Ukrašeni su i kafići, restorani, hoteli gdje se za proslavu novogodišnjih praznika, po najavama vlasnika, očekuju brojni gosti.

Trebinje je ukrašeno prazničnim uličnim ukrasima ranije nego prethodnih godina, ali i dalje odsustvo kreativnih ideja i neprikladan budžet (po izjavama nadležnih oko 15.000 KM) čine to da grad podno Leotara zaostaje za turističkim destinacijama u okruženju, prije svega na Jadranu. Što se organizovanog dočeka na centralnom gradskom Trgu Slobode, građane će zabavljati široj javnosti malo poznati crnogorski umjetnici Zdravko Đuranović i Tanja Šeter sa La Triola orkestrom.

U ostalim gradovima istočne Hercegovine nije najavljen organizovan doček Nove godine, baš kao i u najvećem gradu regije Mostaru, koji tradicionalno ne organizuje zabave na otvorenom.

Gradovi primorja će svakako biti najbogatiji sa ponudom za najluđu noć, što je već tradicionalna praksa koje u Dubrovnik, Budvu i ostale destinacije Jadrana slije veliki broj turista željnih dobre zabave. Dubrovnik novogodišnje žurke na stradunu počinje već sutra naveče kada koncert na otvorenom održava Prljavo kazalište, u utorak nastupaju Željko Bebek i Dariva, dok će u najluđoj noći Dubrovčane i goste na Stradunu zabavljati Toni Cetinski, lokalni bend Silent te Petar Dragojević. Za „noć reprize“ u Dubrovniku možete slušati klape Cambi i Sveti Juraj.

Crnogorska metropola turizma, Budva, kao i prethodnih godina bit će u centru pažnje kada je u pitanju doček Nove godine. Tradicionalno, u Budvi se na gradskom trgu, uz dobru muziku proslavlja “najluđa noć”. Koncertom crnogorskog muzičara Danijela Alibabića, zvanično će početi novogodišnji program. Kao glavne zvijezde večeri, sat vremena prije ponoći, pred budvanskom publikom pojavit će se legende Yu scene, Goran Bregović i Alen Islamović. Oni će održati koncert pod nazivom „40 godina Bijelog dugmeta“. Toni Cetinski će zabavljati publiku u ovom gradu 1. januara. Doček Nove godine na otvorenom biće organizovan i u Herceg Novom dok u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, godinama nema organizovanog dočeka Nove godine.

Grandiozan doček Nove godine u glavnom gradu Srbije biće organizovan na tri bine, izvođača različitih muzičkih pravaca. Beograđani, kao i gosti ovog grada, kojih se ove godine očekuje oko 100 hiljada, moći će uživati od 21 do tri sata poslije ponoći.

Osim glavnog programa na binama koje će se nalaziti na Trgu Republike, platou ispred Filozofskog fakulteta, te platou ispred Narodne skupštine Srbije, iz Skupštine Grada najavljeni su i prateći programi po centru, a ovogodišnji doček Grad Beograd neće koštati više od osam miliona i 250.000 dinara, što je za trećinu manje novca nego što je izdvajano u prethodnim godinama.

U novogodišnjoj noći, 31. decembra, na bini ispred Narodne skupštine nastupiće Vlado Georgijev, Emina Jahović, Mira Škorić i Nikola Rokvić. Na Trgu Republike program počinje od 21 sat, a nastupaju Kiki Lesandrić, Neverne bebe, Sanja Ilić i Balkanika, kao i bendovi Alisa i Kraljevski apartaman.

Na bini ispred Filozofskog fakulteta nastupit će vodeći domaći Dj-evi, između ostalih i Marko Nastić, a za sve ljubitelje klasične muzike doček će biti organizovan u Sava centru. Ove godine, u Beogradu će se prvi put organizovati i prednovogodišnji koncert, 30. decembra, kada će na Trgu Republike nastupiti Haris Džinović.

Gdje god se odlučili da putujete ili pak ostanete u kućnom ambijentu, neka vam je srećna nadolazeća 2015. godina.

 

B.S. Hercegovina Promo, decembar 2014.