Вода је саставни дио нашег организма, а ако је не пијемо у довољним количинама у нашем тијелу ће почети да се догађају необичне и не тако добре ствари.

 

Сакупићете ‘лажне’ килограме

Иако звучи необично, али испијање премало воде узрокује задржавање воде у тијелу због чега изгледамо дебљи него што заиста јесмо. Ако не пијете довољно воде, тијело почиње да задржава све залихе које има, што узрокује подбулост.

Изгубићете енергију

Осјећате се исцрпљено и уморно, као да сте се дан прије добро напили? Проблем се можда крије у дехидрацији. Стручњаци упозоравају како и најмања дехидрација тијела доводи до пада енергије који осјетимо у облику умора. Како би избјегли јутарњи мамурлук, прије него посегнете за шољицом кафе, попијте чашу воде.

Губите концентрацију

С обзиром на то да је наш мозак направљен од чак 80 одсто текућине, овај орган итекако зависи од нашег уноса воде у организам. То значи да наша концентрација значајно пада већ при првим знаковима дехидрације, који се очитавају у облику благог осјећаја жеђи, којег често игноришемо, посебно док смо на радном мјесту.

Стално ћете осјећати глад

Врло честа појава која се догађа скоро свима који не пију довољно воде је да жеђ замијенимо са снажним осјећајем глади. Оваква реакција тијела је нормална, а можете је тестирати једном чашом воде.

Када осјетите жељу за храном, прије него посегнете за неком грицкалицом или утјешним залогајчићем попијте пуну чашу воде и причекајте 15 до 20 минута. Ако је ријеч о дехидрацији, вода би требало да убије лажну глад.

Спорије ћете губити килограме

Вода је саставни дио нашег тела, метаболизма и пробавног система. Истраживање је доказало како испијене две чаше воде убрзавају метаболичке функције и сагоревање калорија за чак 30 одсто.

С друге стране, пијете ли премало воде, тијело постаје дехидрирано због чега се цијели механизам значајно успорава. Спори метаболизам утиче на лошу пробаву, али и на гојење и тешко скидање килограма. Ако се не можете натјерати да попијете довољно воде јер вам не одговара укус, направите укусну витаминску воду.
Извор: Независне новине

 

вода,довољно воде,тијело