Kad je u pitanju početak karijere, postoje stvari na koje se uvijek mora paziti, a odlična je vijest da se ne radi o drastičnim promjenama.

1. Kancelarija kod kuće

Za to će poslužiti bilo koji dio kuće u kojem se osjećate ugodno, a imate sto, utičnicu, lampu i dovoljno mjesta za sve papire i slično. Pripremite se na to da ćete ponekad posao nositi i kući, ako ne i često.

2. Prikladna odjeća

Možda je opis vašeg posla takav da nikome neće smetati ni da dođete u trenerci ili farmerkama, ali tako siguro nećete ostaviti utisak profesionalnosti. Ono što svaka od nas mora imati u ormaru su elegantna dnevna haljina, crne pantalone, suknja do koljena, košulja i sako, jer s tim se ne može pogriješiti.

3. Profil na LinkedInu

LinkedIn opravdano nazivaju Facebookom poslovnog svijeta i možda vam se čini da vam ne može pomoći, ali nikad se ne zna. Takođe, u zavisnosti od vrste posla, i ostale društvene mreže mogu vam pomoći u samopromociji, dokle god su slike, statusi i komentari prikladni. Čak 85 posto poslodavaca provjerava kandidate na internetu, a niko od njih ne mora znati kako ste proveli subotu veče.

4. Disciplina

S obzirom na to da se radi o poslovnim počecima, vrlo vjerovatno da ćete početi od dna, ali nipošto ne smijete dozvoliti da vas to obeshrabri. Nemojte kasniti, poslušajte savjete i kritike, poštujte druge, ne tračarite i trudite se, koliko god ponekad bilo teško. Neko uvijek prati što se događa i taj trud će vam se kad tad isplatiti.

5. Prijatelji sa sličnim interesima

Oni koji će razumjeti zašto više nemate toliko vremena za druženje kao prije, koji će vas saslušati o tome kakav ste grozan radni dan imali, od kojih ćete moći tražiti savjet, pomoć i slično. Svi ostali mogli bi vas povući na pogrešan put, upravo zato što vas neće znati razumjeti.

Izvor: Ljepota i zdravlje