Који су разлози сиромаштва и зашто дјелује да су одређени људи осуђени на њега, док је другима благостање по свему судећи пало с неба? Бизнис консултанткиња Наталија Грејс ауторка је књиге „Закони генетског сиромаштва“ у којој покушава да објасни како су људи програмирали себе на мале приходе.

Како она тврди, сиромаштво је узроковано сљедећим факторима:

1. Начин размишљања

Док смо били клинци, често је моје друштво послије школе одлазило у кућу једне дјевојчице из мог одјељења, и тамо смо скакали по каучу све док не би дошли родитељи. Нарочито смо уживали у томе због појединих федера који су готово избијали из поставе. Наше скакање производило је и прави облак прашине. Двадесет година касније, поново сам посјетила своју другарицу из детињства и, на свој ужас, у њеној кући затекла сам исти тај кауч.

Колико сам могла да примијетим, био је у приближно истом стању као када смо прије двије деценије скакале по њему, али ја сам остала затечена цјелокупним стањем свих комада намјештаја у кући. Све је било дотрајало, прашњаво и покварено. У глави сам брзо прерачунала колико би коштало да се купи нови кауч, замјене старе столице и поломљено велико огледало, у чије је пукотине ставила фолију. Док смо разговарале, у глави сам стављала нове тапете на њене зидове. Жељела сам да побацам све картонске кутије које су вириле испод њеног кревета, заједно са поломљеном саксијом коју је привезала паром најлонских чарапа.

„Али, шта ако су у изузетно тешком финансијском положају“ – запитала сам се недуго потом. Али, мој мозак се и даље није предавао и присјетила сам се како сам и сама недавно купила јефтине тапете које изгледају сјајно. Гдје год да сам погледала, видјела сам само пукотине, прљавштину и ђубре.

Одједном ми је синула једна мисао – зашто се прљавштина увијек везује за сиромаштво? Сада то питам и вас. Можете да замијените увијек са „често“ и „готово увијек“, али то је чињенично стање. Признаћете да и скроман дом има све предиспозиције да буде чист. Ипак, прљавштина је готово увиек присутна у сиромашним домовима.

Мислим да је разлог томе што је та неуредност и прљавштина одраз ума и начина размишљања. Како су прљавштина и сиромаштво комшије, то значи и да је сиромаштво посебан начин размишљања.

Сиромаштво се огледа и у неопраним рукама.

2. Тврдичлук

У школи сам имала дивну професорку књижевности. Била је невјероватно интелигентна и интуитивна. Једног дана, рекла је реченицу која ми се до данас урезала у сјећање. Неко од ученика питао је шта је тврдичлук, а она је рекла: „Тврдичлук је оно када пијеш из старе, окрњене шоље док нову чуваш у креденцу“.

То срећемо у већини домаћинстава. Као што се вишак новца одваја за црне дане, тако се и добар есцајг чува за посебне прилике. Међутим, те посебне прилике су тако ријетке, а црни дани су све чешћи. Ако све добро што имате чувате за будућност, она никада неће доћи.

Ако све своје наде улажемо у будућност, садашњост ће нам бити трагична.

3. Комплекс Пепељуге

Познајем жену која је двадесет година манијакално штедела новац како би могла да га придода новцу од продаје гарсоњере, и напокон себи купи кућу са баштом.

Сама је одгајила двије ћерке. Стално су биле полугладне, а све три углавном су живјеле на супама. Једном ми се старија ћерка повјерила и рекла ми да се стиди тога што има само пар комада одјеће, а сваки комад је видљиво крпљен. Иако је она расла, исте панталоне су, „магично“, расле са њом, тако што јој је мајка само дошивала нове материјале на њих.

Знате шта се онда догодило? Након двије деценије одрицања, мајка је напокон купила кућу о којој је сањала, али дјевојке уопште нису биле заинтересоване за башту. Поред тога, нису се ни понашале као већина дјевојака јер су добиле „комплекс Пепељуге“. Другим ријечима, плашиле су се да троше новац па и данас, када имају посао и извор прихода, и даље иду у изношеној одјећи, једу из полупаних тањира, а намештај не купују већ узимају оно што су други бацили. То сиромаштво остало им је зацртано у подсвијести и тако се понашају и сада када могу себи да приуште мало уживања.

Константан страх од трошења и најмање своте новца ће вас психички уназадити.

4. Подсвјесно програмирање

Дјеца која одрастају у сиромашној средини подсвесно себе програмирају на сиромашан начин живота и у будућности. Чехов је давно примијетио да похабани зидови и прљави ходници имају погубан утицај на моћ ученика да уче у таквом окружењу.

Прљавштина и сиромаштво убијају човјека у појам, и то сиромаштво остаје им у подсвијести и када се околности промијене.

Богатство је стање ума, а најмање што можете да урадите како бисте отјерали биједу јесте да повадите све те лијепе тањире и шоље и кренете данас да их користите. Не чекајте специјалне поводе, сваки дан је специјалан. Баците поломљена огледала и поломљене саксије. Изгланцајте под, па ћете успут очистити и ум.

И богатство, као и сиромаштво су добрим дијелом начин размишљања.

 

Извор: aktivniodmor.net