Данас је у Требиње стигла вијест из Новог Сада да је „Свислајон група“ , чији је власник Родољуб Драшковић, одлучила да Републици Српској, без накнаде, поклони своје акције у привредном друштву „Свислајон индустрија алата“ .

Крајње несвакидашња информација је проузроковала забринутост око шест стотина радника СЛ Индустрије алата, која је једна од полуга привредног живота и социјалног мира у граду на Требишњици.

Очигледно да је у „Свислајону“ прекипило због сталног позивања на пореска дуговања које је предузеће понијело у „приватизациони мираз“ 2007. године, када је пакет државних акција (64,31% укупних акција) купио „Свислајон“ јер се у образложењу одлуке подсјећа да је од момента приватизације саопштено да „Свислајон индустрија алата“ из Требиња не признаје обавезе по основу пореза из периода прије приватизације.

Одлука је донесена данас на ванредној сједници Скупштине „Свислајон групе“, а у обавјештењу „Свислајон групе“, које је упућено предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Жељки Цвијановиће, наводи се да се „од данас Република Српска може сматрати власником `Свислајон индустрије алата`“ Требиње, те да је „Свислајон група“ искњижила, односно исписала из пословних књига, капитал по основу власништва над акцијама у требињској „Индустрији алата“.

Да ли ће најновија ескалација незадовољства највећег инвеститора у источној Херцеговини остати на донесеним одлукама и како ће се о свему очитовати одговорни у Републици Српској, остаје да покажу дани пред нама.

Слична ситуација је била и са требињским „Градом сунца“ за који је прије неколико мјесеци речено да ће бити поклоњен граду Требињу, али је највећи инвеститор у Херцеговини накнадно ипак наставио са радовима.

Требињска „Индустрија алата“ основана је 1951. године. Током своје историје, предузеће је прошло кроз неколико промјена у власничкој и организационој структури. Било је друштвено, а затим државно предузеће, док су његова средства била подијељена на седам засебних предузећа од којих је свако било специјализовано за производњу одређене врсте алата. Свих седам државних предузећа је пословало у јединственом пословном систему “Индустрија алата Требиње – ИАТ“.
На дан 27. јануар 2007. године, а на онову Уговора о купопродаји потписаног између Концерна Свислајон – Таково д.о.о, Београд и Дирекције за приватизацију РС (званичног заступника државног капитала), државни капитал свих седам предузећа је откупљен од стране Концерна Свислајон. Односно, предмет купопродаје је био државни пакет акција сваког предузећа, укупне вриједности од 3.090.680 КМ, номиналне вриједности 1 КМ за једну акцију.

Након извршене купопродаје, Предузеће је промијенило назив у “Свислајон индустрија
алата” а.д. Требиње.

„Свислајон индустрија алата Требиње“ прошлу годину је завршила са око 15 милиона марака прихода, извози око 95 одсто производа на инострано тршиште и редовно ислаћује плате запосленима, порезе и доприносе, а без дугова је и према добављачима, изјавила је крајем прошле године директор ове фирме Бранка Ратковић.

Херцеговина Промо / РТРС, март 2017.