„Serbian sniper“ (Srpski snajper) je nadimak koji je dobio od trenera u srednjoj školi u Americi i ponosno ga opravdava sve do danas.

Vasilije Šaraba je Trebinje napustio 2003. godine kada je kao sedmogodišnjak sa porodicom krenuo u Sjedinjene Američke Države u potrazi za boljim životom i „američkim snom“. U obećanoj zemlji živio je njegov stric koji je porodici pomogao da se snađe u novim uslovima.

Košarka je postala njegova opsesija, a u njenoj kolijevci Vasilije je napravio ozbiljne korake. U srednjoj školi, kada je i dobio nadimak „Srpski snajper“, Šaraba je već skrenuo pažnju na sebe a tokom jedne Ljetne lige imao je priliku da na terenu snage odmjeri i sa NBA zvijezdom Metom Barnsom koji je kasnije sa Golden State Warriorsima osvojio i NBA šampionski prsten.

„Taj nadimak mi je dao moj prvi trener u srednjoj školi“, objašnjava Šaraba za portal Hercegovina Promo.

Legendaran je postao snimak sa jednog njegovog šuterskog treninga kada je iz srednje škole prelazio na koledž. „Srpski snajper“ je pogodio 97 trojki iz 100 pokušaja, što je svakako rezultat kojim se mogu pohvaliti rijetki vrhunski svjetski košarkaši.

 

„Studirao sam dvije i po godine na Stanislaus State koledžu u Kaliforniji i mogu reći da sam prezadovoljan pruženim košarkaškim partijama u tom periodu“, priča nam svoju priču dalje novi košarkaš Leotara.

U prvoj sezoni na koledžu Šaraba je postizao u prosjeku 16,4 poena, 4,5 skokova i 2 asistencije po utakmici. Naredne godine statistika je bila značajno bolja i dostigao je 18,5 poena po meču, uz 6 skokova i 3 asistencije. Za pola ove sezone imao je prosjek od 15,3 poena i bio je četvrti strijelac konferencije u kojoj se takmičio njegov koledž.

Vasilije Šaraba u našoj redakciji

Ipak, igranje košarke na koledžu povlačilo je i druge obaveze te je mladi Trebinjac „prelomio“ da se vrati u rodni grad.

„Koristio sam i ranije svaku priliku da dođem u Trebinje. Dva prethodna ljeta sam igrao ovdje i 3×3 basket turnir, a prvi sam i osvojio sa drugarima“, govori nam ovaj dvadesettrogodišnjak.

„Ovdje mi je kuća. Moji pravi prijatelji su ovdje i ja ovdje vrijeme provodim mnogo kvalitetnije. U Americi je sve užurbano, što je sušta suprotnost od života u Trebinju. Čekao sam priliku da se vratim i iskoristio baš ovaj momenat“, ističe Šaraba za Hercegovina Promo i dodaje da ostatak porodice živi na relaciji Sakramento – Trebinje.

Kaže da sebi ne nameće imperative i velike ciljeve u košarkaškoj karijeri. Najvažnije mu je bilo da se vrati u rodno Trebinje, a KK Leotar je bio jedini izbor.

Šaraba u dresu Leotara (prvi slijeva)

„Atmosfera u ekipi je odlična, a ambicije su plasman u viši rang. Biće izazov prilagoditi se na evropski način igranja, jer je ovdje sve podređeno kolektivu dok u Americi više naglaska ide na individualni učinak“, kaže Šaraba.

Da će biti pravo pojačanje klubu iz Trebinja pokazao je u ovosedmičnom nastupu u finalu Kupa Republike Srpske u Mrkonjić Gradu kada je bio najefikasniji u taboru Leotara sa 17 poena.

Sigurni smo da je pred „Srpskim snajperom“ blistava košarkaška karijera, a svakako najljepši početak njegovog evropskog puta pod obručevima bio bi uspjeh sa ekipom iz rodnog grada i povratak Leotara na premijerligašku scenu Bosne i Hercegovine.

 

Hercegovina Promo, januar 2019.

 

BONUS HP VIDEO: 3×3 turnir Trebinje 2019.