Возачи у Србији добиће овог љета чак пет нових тунела. Кроз први, поред Голубачке тврђаве, од прије неколико дана, већ пролазе аутомобили, а кроз Велики Кик, Савинац, Шаране и Брђане, на дионици пута од Љига до Прељине, на Коридору 11, возила би требало да крену крајем августа. На коридорима је предвиђена изградња укупно 12 тунела, а једини који још није пробијен је Манајле, на јужном краку Коридора 10.

Најживље је тренутно на Коридору 11, где је финиш радова пред отварање четири тунела. По пројекту се на самој траси налазило њих пет, али је Голубац претворен у усек. Уместо бушења и изградње тунела, који је требало да буде дуг 125 метара, неимари су „пресекли“ брдо и, како тврде у „Коридорима Србије“, остварили уштеду од четири милиона евра.

Шаране гради „Енергопројект“, ГП „Планум“ је ангажовано на изградњи Брђана и Савинца, а на Великом Кику компанија „АГТ“. Најдужи на овој траси су Шарани, са 880 метара, а укупна дужина сва четири тунела је 1.805 метара. Радови се у свима приводе крају, а рок за завршетак је 25. август. Иако је министарка грађевине Зорана Михајловић упозорила извођаче да радови касне, они тврде да ће посао завршити на време.

У овој области за наше грађевинце претходне две деценије није било много изазова. Није се много градило, а и на трасама које су асфалтиране, није било потребе за „бушењем“ брда, јер терен то није захтевао. Напори да се коначно оконча изградња најважнијих саобраћајница донели су грађевинцима нове послове.

Банчарево

Ратомир Тодоровић, директор ГП „Планума“ каже да је ово предузеће било ангажовано на свим важним пројектима и да се специјализовало за изградњу тунела.

– Проблем је што се последњих десет година скоро ништа није градило, када су у питању тунели – каже Тодоровић. – Углавном смо радили реконструкције и проширења. Зато је настао проблем за нас, када су стигли страни кредити, јер је услов да конкуришемо као извођачи радова био да смо у последњих пет година направили три тунела, од којих је бар један дужи од километра. Ниједна наша фирма није могла да испуни те референце, па смо ангажовани као подизвођачи.

„Енергопројект нискоградња“ је 2012. године окончала изградњу Стражевице, тунела који је био први завршени објекат ове врсте после готово деценије застоја. Његова изградња почела је 1992. године, а радови су споро напредовали због недостатка финансијских средстава из буџета. И један од четири тунела на деоници између Љига и Прељине на Коридору 11, градили су радници овог предузећа.

– Брзина напредовања ископа увек зависи од геолошке средине кроз коју пролази конструкција, а тунел Шарани је имао променљиву геологију од меких материјала до чврсте стенске масе, што је пројекат чинило захтевним, а бетонирање секундарне облоге је урађено уз коришћење савремене телескопске оплате – каже Стојан Чолаков, директор „Енергопројект нискоградње“. – Свој део посла ћемо урадити у уговореном року и очекујемо да ће све бити спремно до 25. августа. И нa путном правцу Е80, на источном краку Коридора 10, у изградњи је укупно пет тунела, Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна Падина и Прогон. Четири су пробијена, а један се ради у отвореном ископу.

Шарани

– Потпуно је завршена изградња два тунела, Прогон и Пржојна Падина – кажу у „Коридорима Србије“. – Нису пуштени у саобраћај, јер је у току изградња деоница испред и иза тунела. Остали су у фази завршних радова.

У „Коридорима“ истичу да време изградње тунела зависи од геолошке средине и компатибилности пројектне документације и стања на терену. Изградња тунела спада у технолошки најкомпликованије радове.

Савинац

– У просеку је на ауто-путу Е 80 дневно напредовање на изградњи тунела било од једног до пет метара на дан. Радило се у три смене свих седам дана у недељи – кажу у „Коридорима“. – Изградња тунела на источном краку Коридора 10 може се категорисати као средње тешка до тешка за извођење. Проблематика изградње углавном је везана за нестабилност чеоних косина, јер је појава подземних вода у одређеној мери успорила динамику радова. У току је процедура за избор најповољнијег понуђача за извођење радова на опремању тунела најсавременијом електромашинском опремом. Возачи који путују за Македонију и Грчку требало би већ у првој половини следеће године да возе кроз два нова тунела – Предејане и Манајле, на јужном краку Коридора 10.

– На тунелу Предејане свакодневно је aнгажовано више од 170 радника различитих занимања, 33 врсте машина механизације и транспорта, ангажоване су и две фабрике бетона. Осим главног извођача радова „Еуро алијанс тунел“, на овој деоници као подизвођачи раде четири фирме из Србије.

Ларге

Последњи преостали тунел за пробој на Коридору 10 је највећи тунел у Србији, Манајле, од 1.800 метара. У току су радови на пробијању леве и десне цеви. За пробој десне цеви преостао је још 681 метар, а леве 96 метара. n

САМО НАЈБОЉИ МОГУ У ТУНЕЛ

ДИРЕКТОР „Енергопројект нискоградње“ Стојан Чолаков напомиње да је изградња тунела технолошки и безбедоносно најзахтевнији посао у грађевинарству. Зато није лако наћи добре руковаоце и раднике.

– Овакав посао подразумева рад испод земље – каже наш саговорник. – Радници морају бити увежбани и обучени, али и способни да се прилагоде тешким условима рада. Сваки нови пројекат доноси и технолошки развој предузећа, обезбеђује се нова опрема, а руковаоци пролазе посебне обуке.

ЧОРТАНОВЦИ

ДОК излазе из једних тунела, домаћи грађевинци већ меркају следеће послове.

– Ускоро би требало да буде расписан тендер за изградњу тунела код Чортановаца, у оквиру реконструкције и модернизације пруге Стара Пазова – Нови Сад, из руског кредита – каже Ратомир Тодоровић. – Ту ће се градити две цеви дуге по два километра. Рачунам да би то могао бити наш следећи пројекат.

 

Извор: Вечерње новости