Porazi Crvene zvezde i Partizana u prethodna dva kola Lige šampiona i Lige Evrope znatno su umanjili šanse da se Srbija domogne 15. mjesta na UEFA rang-listi koeficijenata, naročito zato što su direktni konkurenti imali mnogo bolje rezultate.
Naime, poslije četvrte runde evropskih kupova Srbija je pala na 19. mjesto sa 24.750 bodova, jer su je prestigle Hrvatska i Škotska. Seltik i Rendžers su napravili veliki posao pa Škoti (25.625) opasno dišu za vrat Kipranima koji trenutno drže toliko željenu poziciju iznad “crte” sa 25.750 bodova. Podsjetimo, od sezone 2021/22. kreće treće evropsko takmičenje pod nazivom UEFA konferencijska liga, što je u suštini Liga Evrope 2, tako da slijede poprilične reforme kada je u pitanju Liga Evrope.

Naime, nacije ispod 15. mjesta neće više imati predstavnika u drugom po rangu takmičenju, nego jedno mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u Konferencijskoj ligi. Zato je od izuzetne važnosti nekako stići do pozicije koja garantuje ostajanje u prvom razredu evropskog fudbala, jer je sve ostalo ne nivo, nego dva ispod. UEFA polako ali sigurno odvaja žito od kukolja, sve ide u korist bogatih, a preko leđa siromašnih. Srpski klubovi su ove godine napravili odličan posao skupivši 5.250 koeficijent bodova, ali je veliko pitanje da li će to biti dovoljno s obzirom na to da ni konkurenti ne sjede skrštenih ruku.

Analizirajući broj preostalih klubova i raspored, najveći rivali u finišu borbe biće Škoti. Zvezda i Partizan bi morali da naprave čudo u po dva preostala meča pa da uskoče u posljednji vagon. Razlika u korist Ostrvljana trenutno je 0.875 bodova, a realno je 1.375 jer su “kelti” već izborili prolaz dalje. Velike šanse za prolaz ima i Rendžers, što bi donijelo još pola boda Škotima, a u toj grupi je i APOEL, jedini adut Kipra u zanimljivoj borbi.

Dakle, da bi imali realne šanse da uhvate posljednji voz, “vječiti” moraju da upišu bar dvije pobjede i remi u preostala četiri meča, a idealno bi bilo kada bi dočekali proljeće u Evropi i parirali Škotima sa dodatnim bodom. Kako sada stvari stoje, Zvezdi bi eventualni remi i bod u Atini protiv Olimpijakosa sačuvali treće mjesto u grupi B Lige šampiona, dok Partizan mora da traži trijumfe protiv Astane i Az Alkmara, te se nada da Holanđani neće dobiti Mančester junajted. Sve ostale kombinacije teško da će biti dovoljne.

Borba za 15. mjesto

pozicija     zemlja         bodovi    klubovi

15.               Kipar         25.750        1

16.              Škotska     25.625        2

17.              Grčka         25.300        1

18.              Hrvatska    24.875        1

19.               Srbija        24.750        2

 

Izvor: Glas Srpske