Ljubinjac Veljko Bokić, kuvar u trebinjskom Okružnom zatvoru, najpoznatiji je proizvođač tradicionalnih jela i alkoholnih pića pravljenih po specijalnoj recepturi manastira Duži, a čuvenu travaricu mušterije su prozvale „srpskim jegerom“.

 

 

Sve je, kaže, naučio od pokojne mati Teodore, koja je šest decenija bila igumanija manastira. Ona mu je prenijela recept, ne samo najpoznatijeg manastirskog alkoholnog pića – čuvene travarice i različitih likera, nego i eliksira, sokova, mješavina meda, džemova, jednom riječju, svega što se može napraviti od voća i povrća.

„Sve ovo što ovdje vidite jeste manastirsko i znanje mati Teodore. I dalje u meni žive njene riječi koje pamtim od vremena kada smo spremali zimnicu u manastiru. Ona bi rekla: ‘Veljko, samo ti promiješaj i sve će biti u redu'“, prisjeća se sa sjetom ovaj vrijedni domaćin.

Kaže da se sa svojom suprugom i djecom bavi proizvodnjom pića i delicija od voća i povrća već deceniju. Od početnih nekoliko hiljada tegli i boca, prošle godine proizveli su i prodali 18.000, od čega najviše čuvene manastirske travarice, meda koji odstojava u izdubljenoj tikvi, kao i različitih kombinacija sireva u ulju.

Dodaje da travaricu, koju su njegove stalne mušterije iz Dubrovnika i Herceg Novog nazavale „srpski jeger“, pravi od tradicionalne trebinjske lozove rakije u kojoj deset dana odstojavaju najprije klekove bobice u određenim količinama, zatim vrijesak i još neke trave.

„Mnogi ovu travaricu koriste kao lijek uzimajući je u manjim količinama zbog cirkulacije i problema sa želucem, kao i, recimo, kupinovo vino, koje se uzima zbog malokrvnosti. Najviše se zbog lijeka kupuje med koji 40 dana odstojava u izdubljenoj tikvi i zakopa se u zemlju, a onda se sve to uspe u teglu i uzima razmućeno u toploj vodi kao napitak protiv plućnih bolesti“, kaže Bokić.

U svim svojim rakijama ostavlja i dijelove ljekovitih trava ili voća od kojih su napravljene, a sirovine, naročito za travaricu i likere od divljeg voća, nalazi u svome selu Krtinju, nadomak Ljubinja, koje je odavno napušteno. Ono je i pored toga bogato šumskim plodovima koje ljeti sakuplja sa suprugom, kćerkom i sinom. Dio sirovina nabavlja i od rođaka sa Zelengore.

Po njegove proizvode dolaze i mušterije iz svih dijelova BiH, ali i izvan nje.

Izvor: Nezavisne novine