Здравствена књижица и жути здравствени картон какав познајемо у данашњем облику, до краја 2018.године требали би да оду у заборав, тако бар обећавају надлежни.

Књижица и картон добиће електорнску форму. Власти у Српској на увођење новина обавезују допуне Закона о здравственом осигурању, а којим је планирано увођење Интегрисаног здравственог информационог система РС.

hp-media-group-logoЕ- књижица садржаваће микрочип на којем су смјештени здравствени подаци осигураника, објашњавају у ФЗО РС. У електронском здравственом картону, у дигиталној форми биће подаци о пацијенту, његовом лијечењу, терапији коју користи и биће доступни на свим нивоима здравствене заштите. Из Фонда, у писаном одговору, поручују да већ раде на увођењу новитета.

“У току је израда тендерске документације за покретање процедуре јавне набавке за испоруку Интегрисаног здравственог информационог система Републике Српске (ИЗИС). Након избора најповољнијег понуђача приступиће се имплементацији ИЗИС-а што се очекује да буде, према студији економске оправданости у току 2018. године. Процјењује се да би укупни трошкови имплементације по свим фазама износили око 27.700.000,00 КМ”, поручују из Фонда.

У бањалучком Дому здравља, кажу да у њиховим амбулантама, функционише електронски картон. Упутнице, писање налаза, издавање рецепата, терапија пацијента, на једном мјесту, на екрану рачунара, на располагању су љекарима и медицинском особљу.
” Евиденција је читка, јасна, прегледна, из разлога што се практично подаци уносе куцајући на тастатуру, а не пишући ручно. Доста информација, података, налази се на једном, малом ограниченом мјесту”, каже Зора Кременовић, шеф службе породичне медицине ДЗ Бањалука.

Пацијенти, углавном подржавају олакшице. Електронско здравство, пројекат је који је у Српској најављиван годинама уназад. Министри здравља остављали су га у аманет својим насљедницима.

Извор: atvbl.com