Република Српска слави 26. рођендан! У Бањалуци ће Дан Републике бити обиљежен низом манифестација којима ће присуствовати званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и свијета.

 

Протоколом је предвиђено да обиљежавање почне у 10 часова програмом за дјецу, односно информативно-забавном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске.

У 10.30 часова предвиђена је додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, а у 12 часова свечани дефиле на Тргу Крајине, који ће преносити Телевизија Републике Српске.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани „Борик“ са почетком у 14 часова. На сцени ће бити скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дјечијег позоришта.

У 16 часова биће уприличен свечани пријем поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске.

На Тргу Крајине концерт домаћих извођача биће одржан у 20 часова, а концерт гостујућих извођача у 22 часа. У поноћ је предвиђен ватромет на Тргу Крајине.

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године као Република српског народа у БиХ. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Извор: Независне новине