Republika Srpska ima izuzetan potencijal za razvoj vjerskog turizma, od kojeg je potrebno kreirati turistički proizvod, istakla je direktor Turističke organizacije Republike Srpske /TORS/ Nada Jovanović.

Ona je u izjavi Srni navela da ima manastira, crkava i vjerskih objekata nacionalnih manjina koji još nisu valorizovani za turističke posjete, te da upravo zbog toga TORS sutra u Šekovićima organizuje savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske.

“Želimo vidjeti šta je to sve što je u apsolutnoj funkciji za prihvat turista i da vidimo šta se može uraditi na vjerskim objektima nacionalnih manjina koji se intenzivno obnavljaju i na taj način biti valorizovani”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je napomenula da su predstavnici turističkih agencija iz Rusije i Grčke pokazali ogromno interesovanje za ponudu i programe vjerskog turizma.

“To je valjda i logično, mada i ostali turisti koji dolaze u Srpsku neće zaobići Dobrun u Višegradu ili Gračanicu u Trebinju, Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci ili samostan Marija Zvijezda u Trapistima, te Bogorodicu Čajničku, gdje se hodočasti već dugo”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je rekla da će u savjetovanju učestvovati predstavnici turističke privrede koji su direktno vezani za ovaj tip turizma, kao i stručnjaci iz predmetne oblasti koji će predavanjima prenijeti znanja i iskustva.

Jovanovićeva je rekla da je radi što bolje i kvalitetnije promocije vjerskog turizma Srpske, TORS izradio kartu pravoslavnih manastira u BiH s opisima svakog od vjerskih objekata na srpskom i ruskom jeziku, koja će biti sutra predstavljena na savjetovanju.

Jedan od predavača na savjetovanju, kako je navela, predstaviće paket aranžmane za turističke proizvode “Putevi duhovnosti u Republici Srpskoj”.

Ona je napomenula da na području srednje Drine ima lijepih manastira kojima je teško prići, navodeći kao primjer manastir Sase kod Srebrenice do kojeg se ne može doći autobusom, te manastir Karno u toj opštini do kojeg vodi makadamski put.

“Hoćemo i sa lokalnim zajednicama i načelnicima opština da vidimo šta u narednom periodu oni mogu uraditi u ovoj oblasti, a sve je za dobrobit građana, za kreiranje radnih mjesta i privlačenje većeg broja turista”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je naglasila da je za turizam najvažnija dostupnost i izrazila očekivanje da će savjetovanje imati efekta.

 

Izvor: RTRS