Због леда који је оковао Дунав, а посебно у приобаљу, пливање за часни крст у Сремским Карловцима биће симболично.

Наиме, према ријечима предсједника Православне омладинске заједнице (ПОЗ), која први пут организује тај догађај у Сремским Карловцима, Михаила Јањића, пливачи ће тај чин обавити у спољашњем базену хотела „Дунав“.

„Због новонастале ситуације и чињенице да се лед на Дунаву ломи само на дијелу пловног пута, за часни крст се неће пливати у ријеци, него у хотелском базену. Пливачи, њих 30, али у двије туре, такмичиће се ко ће пре допливати до крста“, каже Јањић за новосадски „Дневник“.

Како напомиње Јањић, међу пливачима, 21 момак је из Сремских Карловаца, по један из Новог Сада и Петроварадина, четворица су из Голубинаца и три из Футога. Најстарији има 60 година, а најмлађи 18.

Јањић каже да су припремљени пригодни поклони за пливаче. Побједник добија на поклон два крста, с тим што један остаје њему, а други, позлаћени, чува до празника Оданија, 26. јануара, када на литургији у Саборној цркви треба да се причести и преда га. Трећи, часни крст од дрвета, за који пливају пливачи, чува се до следећег Богојављења.

Извор: Агенције