Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović potpisala je u ponedjeljak pojedinačne sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona evra sa gradonačelnicima i načelnicima 42 jedinice lokalne samouprave.

Opštini Bileća odobrena su donatorska sredstva za finansiranje projekta „Nabavka sanitetskog vozila“ u vrijednost od 97.790 КM, odnosno 50.000 evra.

Sporazum između Vlade RS- Ministarstva finansija i Opštine Bileća, a koji se odnosi na finansiranje projekata donatorskim sredstvima u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije u ime Opštine Bileća potpisao je menadžer Mihajlo Vujović.

„Sanitetsko vozilo koje smo dobili od Vlade Srbije opremljeno je potrebnim priključnim aparatima i prilagođeno prevozu bolesnika i na duže relacije. Nama ovo savremeno vozilo mnogo znači, jer je Domu zdravlja, vozilima kojima trenutno raspolaže otežan prevoz bolesnika“, kaže Vujović.

Očekuje se da do kraja tekuće godine Vlada Srbije odobri još jednu tranšu po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, pa je Opština Bileća aplicirala sa tri nova projekta.

„Poslali smo potrebnu dokumentaciju za tri, od najavljenih pet projekata. Završili smo projekte vezane za nabavku cisterne za fekalije, projekat rekonstrukcije Biblioteke „Vladimir Gaćinović“ i Legat- kuće dobitnika Oskara. Pripremamo i projekte za ispitivanje nalazišta kamena i za ispitivanje alternativnih izvora vodosnabdjevanja.“, ističe Vujović.

Opštini Gacko iz donatorskih sredstava Vlade Srbije dodijeljeno je sanitetsko vozilo u vrijednosti 50.000 maraka, objavljeno je na sajtu ove lokalne uprave.

Ovakvo vozilo dodijeljeno je za još 14 jedinica lokalne samouprave, a ukupna vrijednost donacije iznosi 750.000 maraka.

 

Izvor: Opština Bileća, SRNA