Srednjoškolci u Srpskoj mogli bi već od iduće školske godine dobijati „platu“ za praksu kod poslodavaca, posebno oni koji po završetku osnovne škole nastave da se školuju za neko od privrednih zanimanja.

Predviđeno je to Programom ekonomskih reformi RS za period 2018-2020. godine, gdje je kao ključna mjera Vlade RS u oblasti obrazovanja i vještina navedeno unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada.

– Prvi korak je kvalitetnije kreiranje upisne politike u srednjim školama i na visokoškolskim ustanovama. Plan upisa treba biti odraz privrede RS – navedeno je u ovom dokumentu.

Osim obezbjeđenja plaćene prakse za srednjoškolce, ovim programom mjera u idućoj godini previđeno je i usvajanje Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, te donošenje pravilnika o planu upisa za narednu školsku godinu.

– Vlada i poslodavci će se dogovoriti o načinu opremanja tehničkih škola, a posebna pažnja biće posvećena povezivanju privrede i škola, da bi obezbijedili sprovođenje prakse za deficitarna zanimanja – istaknuto je u ovom dokumentu.

Navedeno je da će povećanje efikasnosti obrazovanja i tržišta rada u znatnoj mjeri uticati na konkurentnost privrede RS, čiji je cilj smanjenje stope nezaposlenosti, a doprinijeće i atraktivnosti privrede za strana ulaganja.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola na području Prijedora Valentina Sovilj je kazala da je velika motivacija za svakog, pa tako i za učenika, da bude makar i simbolično plaćen za ono što privređuje.

– To se pokazalo kao izvrstan recept u zemljama u Evropi. Dobar primjer sistema dualnog obrazovanja je u Austriji. U Srbiji je pokrenut ovaj sistem obrazovanja za trgovce, nadam se da ćemo i mi krenuti istim putem – rekla je Sovilj.

Direktor fabrike obuće „Sanino“ u Derventi Radovan Pazurević kaže da se obrazovanje konačno vraća na pravi kolosijek.

Poslodavci već duže vrijeme zagovaraju ovakav sistem školovanja. Naša firma je ranijih godina imala stimulativni oblik nagrađivanja učenika na praksi, ali se sa tim prestalo zbog nedovoljnog interesovanja učenika da se školuju za obućare – rekao je Pazurević.

Standardi zanimanja

Programom ekonomskih reformi u oblasti obrazovanja u 2019. godini planirano je, između ostalog, razvijanje 20 standarda zanimanja, što predstavlja popis svih poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i popis vještina potrebnih za njihovo obavljanje. U 2020. godini planirano je donošenje programa kontinuirane obuke nastavnika u stručnom obrazovanju usklađeno sa potrebama tržišta rada.

Izvor: Glas Srpske