Vlada Srbije proglasila je stanje elementarne nepogode u 15 poplavljenih opština.

 

 

Najkritičnije je u slivu Zapadne Morave. Više od 700 domaćinstava je pod vodom. Rusko ministarstvo za vanredne situacije ponudilo je dva transportna aviona, helikopter i spasilačke ekipe.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da se vremenska prognoza iz Rusije znatno razlikuje od domaće i predviđa da će u Srbiji biti više padavina i vode nego 2014. godine.

Marić kaže da ruska prognoza predviđa da će pasti od 80 do 100 litara po metru kvadratnom, što bi moglo da ima velike posljedice, dok domaći meteorololozi predviđaju mnogo manje padavina.

On je naglasio da će situacija biti praćena danonoćno, te dodao da od 20.00 časova permanentno zasjeda Operativni štab Vlade Srbije, a sutra će biti određene rizične tačke i na njih upućeni ljudi, prenose beogradski mediji.

– Ovo nije poruka panike, ali ne smemo da rizikujemo ništa. Daćemo sve od sebe da zaštitimo građane. Spremamo se za eventualno najgori scenario – napomenuo je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je da je situacija za sada stabilna i da se voda povlači – negdje brže, negdje sporije, prenose beogradski mediji.

Vlada Srbije proglasila je juče stanje elementarne nepogode u opštinama Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Trstenik, Kosjerić /sela Seča Reka, Godečevo i Makovište/, Prijepolje /sela Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Јabuka i Babine/.

U ovim opštinama do sada je poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

 

Izvor: RTRS, Srna