U Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo 18 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a zaraženo je još 386 osoba, rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije u obraćanju medijima.

Prema podacima sajta worldometers.info, koji dnevno prati preseke stanja epidemije koronavirusom u zemljama sveta, na današnji dan u Evropi najviše smrti od kovida imala je Rusija (174), na drugom mestu po broju umrlih je Velika Britanija (48), dok treće mesto sa po 18 umrlih dele Srbija i Ukrajina.

Srbija se već nekoliko dana nalazi pri vrhu ove liste: juče je sa 11 umrlih bila na 9. mestu, prenosi portal Nova.rs.

Prekjuče je u Srbiji, po zvaničnim podacima, takođe preminulo 11 osoba od koronavirusa, pa je i tada delila deveto mesto ove “crne liste”, i to sa Moldavijom.

Osim naglog skoka broja umrlih – današnjih 18 je dvostruko više od maksimalnog broja umrlih tokom prvog naleta koronavirusa (u aprilu) – zabrinjava i činjenica da Srbija na ovoj listi prednjači čak i u odnosu na države koje imaju mnogo veći broj stanovnika.

Tako, danas je u Nemačkoj preminula jedna osoba od posledica koronavirusa (na oko 83 miliona stanovnika), u Poljskoj je danas bilo 11 preminulih (na 38 miliona stanovnika), u Rumuniji 13 (na 19 miliona stanovnika).

Ukrajina, koja je danas imala isti broj preminulih kao Srbija, ima oko 42 miliona stanovnika.

Brojke rastu i u regionu, pa je u Bosni i Hercegovini u protekla tri dana preminulo 9 osoba (u Srbiji 35), u Hrvatskoj je preminulo četvoro, kao i u Mađarskoj, dok je u Severnoj Makedoniji u prethodna tri dana preminulo 17 osoba.

Izvor: Nova.rs / Nezavisne

 

 

Izvor: Nezavisne