Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija obilježiće u danas 13. godišnjicu od ubistva premijera Srbije i lidera DS-a Zorana Đinđića ispred zgrade Vlade Srbije.

 

 

Povodom godišnjice ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, premijer Aleksandar Vučić i ministri položili su vijence u dvorištu Vlade gdje je Đinđić pre 13 godina ubijen.

Pored članova Vlade, godišnjicu ubistva polaganjem cvijeća i odavanjem pošte obilježiće i članovi nekadašnje vlade Zorana Živkovića, DS i Liberalno demokratska partija.

U organizaciji DS-a, biće održano i finalno takmičenje u besjedništvu u Đinđićevu čast, a u Studentskom kulturnom centru biće izvedena predstava “Ubiti Zorana Đinđića” Rajka Đurića i Zlatka Pakovića.

LDP će kao i svake godine organizovati “Šetnju za Zorana”. Šetnja će početi u 11.00 ispred centrale LDP-a, odakle će krenuti ka dvorištu Vlade Srbije gdje će biti položeni vijenci na mjestu gdje je Đinđić ubijen.

Kolona će nastaviti ka Novom groblju gdje će građani i građanke odati počast prvom demokratskom premijeru.

Đinđić je ubijen ispred sjedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant “crvenih beretki” Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamjenik. Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

 

Izvor: Agencije