Становници градића Џексон у Калифорнији поново су били у прилици да виде „ватрену“ прославу Божића по старом календару у режији суграђана српског поријекла.
 

У питању је дугогодишња традиција, која је прије осам година била у фокусу свјетских медија, након што су објављени снимци из центра Џексона на којима се види велики број мушкараца који пуцају у ваздух из ловачких пушака, прослављајући Божић.

Такозвани „српски Божић у Џексону“ прослављен је и овај пут.

За разлику од ранијих година, овог пута се у ваздух пуцало са двије локације – у самом центру града, као и на паркингу једног ресторана, а на обја мјеста су се могли видјети теренци окићени српским и америчким заставама, људи који се грле и честитају једни другима празник, као и велики број сачмара, пиштоља и другог ватреног оружја чији су пуцњи парали ваздух.

Како се наводи на туристичким странама Џексона, оружје је по правилу пуњено „ћорцима“, традиција постоји више од сто година, а прославу укључује парада кроз централну улицу око поднева. Све се обавља уз полицијску пратњу.

Град Џексон има око 5.000 становника, основан је током златне грознице половином 19. вијека, а Срби су у тај дио Калифорније доселили још прије 120 година, заједно са досељеницима из Француске, Италије и Ирске.

Због великог броја људи који поштују српску традицију, у Џексону се божићна декорација у продавницама не скида док не прође „српски Божић“, а локално становништво, без обзира на поријекло, зна за „југословенски начин прославе“.

У мјесту се налази и Црква Светог Саве.

Прошлогодишња прослава Божића у Џексону:

Извор: Агенције