Kako poboljšati imunitet i spremno dočekati sezonu respiratornih infekcija? Zdrava ishrana, šesto do osam sati sna, dnevni odmor i fizička aktivnost – recept za uspjeh.

 

Da li će se neko razboljeti od respiratornih infekcija ili ne, zavisi od imuniteta, odnosno otpornosti organizma. Imunitet je važan i kada do infekcije dođe, da je ograniči i ne dopusti prekomerno oštećenje tkiva, a uz pomoć medicinske terapije omogući izlečenje. Važan je i u svakodnevnoj odbrani organizma od svih patogenih uzročnika koji u organizam dospevaju na razne načine.
* Očuvanje imuniteta se postiže zdravom ishranom, koja podrazumijeva konzumiranje svježeg voća i povrća, mesa, žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda. Domaća turšija i kiseo kupus su takođe preporuka u zimskim mjesecima. Samo na taj način organizam dobija neophodne vitamine, minerale, oligoelemente, važne za imunitet. Industrijski pripremljena hrana u vidu različitih prerađevina u koju se dodaju veštački sastojci je nepoželjna. U takvoj hrani su aditivi za poboljšanje ukusa, izgleda i arome, konzervansi, vještačke boje, suplementi koji treba da zamijene prirodne, biološki vredne sastojke i proizvod učine jeftinijim. Primera radi, u pojedinim šunkama je samo osam odsto mesa, a sve ostalo je soja, skrob, voda, pojačivači ukusa, hrskavica.

* Za normalno funkcionisanje imunog sistema potrebno je šest do osam sati sna i isto toliko mentalnog i fizičkog odmora u toku dana. Ćaskanje sa prijateljima uz kaficu, zeleni čaj, limunadu, slušanje muzike i šetnja takođe krepe organizam.

* Fizička aktivnost je neophodna za očuvanje imuniteta i dobru formu, jer pospešuje i aktivira centralni nervni sistem, pokreće moždanu tečnost koja utiče na aktiviranje čula, mišića i svih unutrašnjih organa. Pored šetnje, trčanja i drugih sportova, uređenje bašte i vrta takođe se smatra dobrom fizičkom aktivnošću. Suština je da se što više vremena provede napolju.

* Otklanjanje stresa i hroničnog zamora predstavlja poseban izazov. Razvijena Evropa je to riješila uvođenjem kratkih, a češćih pauza na poslu i nedjeljnih odmora kada svoje zaposlene šalje u rekreativne centre ili banje. Kolektivna i porodična druženja takođe su dio programa za lakše oslobađanje od stresa, kojem je savremeni čovjek gotovo konstantno izložen.

* Pored lične, važna je i higijena radnog mesta. Izbegavajte direktni kontakt sa prehlađenom osobom i obavezno operite ruke ukoliko do kontakta dođe. Uz to, nikako ne treba čačkati nos niti trljati oči. Obavezno nosite čistu odeću.

* Sunčanje i boravak na suncu u zimskim mesecima izuzetno su važni za imunitet. Sunčanje, zapravo pomaže stvaranju vitamina D, koji ima ulogu u odbrani imunog sistema.

Na ove preporuke naročito treba da obrate pažnju djeca, trudnice, starije osobe i rekonvalescenti kao posebno osetljivi dio populacije.

* Vakcinacija protiv sezonskog gripa je efikasna prevencija naročito za stariju populaciju. Nije apsolutno uspješna kod svih, ali osobe koje se i razbole poslije dobijene vakcine, bolest preleže u znatno blažem obliku. Zavisno od soja virusa i starosti osobe, uspješnost zaštite je do 70 procenata.

Izvor: RTRS