Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog posjetio je danas Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Trebinju i obišao fiskulturnu dvoranu, za čije je opremanje češka Vlada izdvojila oko 8.500 KM.Uz sredstva od oko 19.000 KM, koja je obezbijedila Vlada Republike Srpske, sportska dvorana je u potpunosti opremljena, tako da će učenici ove škole nakon 30 godina moći da pohađaju časove fizičkog vaspitanja u adekvatnim uslovima, a ne kao do sada u učionicama i u školskom dvorištu.

U opremanje škole sa oko 2.000 KM uključio se i grad Trebinje.

Sunjog je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su sredstva češke Vlade iskorištena baš u ovu svrhu i za dobrobit djece. On je napomenuo da je prošle godine na njihovu adresu stiglo više od 800 zahtjeva iz različitih gradova i opština BiH, ali da je projekat Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ bio jedan od najboljih.

„Krajem godine ponovo ćemo raspisati konkurs za narednu godinu, pa se nadam da ćemo ponovo dobiti kvalitetne projekte iz Trebinja, iako je konkurencija veoma jaka“, istakao je Sunjog.

Direktor škole Darko Jegdić podsjetio je da je fiskulturna sala zvanično otvorena krajem prošle godine, ali da nije bilo sredstva za opremanje, te dodao da je rukovodstvo ove obrazovne ustanove proteklih mjeseci uložilo velike napore da se prikupe određena sredstva za ovu namjenu.

„Godinama naša djeca nisu imala uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja i od vremenskih uslova je zavisilo da li će biti održavana napolju ili u objektu“, kaže Jegdić i ističe da će se od sada tokom cijele godine nastava održavati prema planu i programu, te da će, osim učenika, dvoranu, van nastavnih termina, koristiti i brojni sportski kolektivi iz grada.

Jegdić je podsjetio da su od doniranih sredstava za dvoranu kupljeni semafor, koševi, lopte, visinomjer i druga oprema koja je nedostajala da bi fiskulturna dvorana bila u potpunosti u funkciji.

On je posebno zahvalio roditeljima, pojedincima, privatnim preduzećima i kolektivima koji su prikupili oko 12.000 KM za opremanje dvorane.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija istakao je da će grad i ubuduće podržavati ovakve projekte koji su od koristi za djecu i za njihov razvoj.

Učenici su istakli da sada sa zadovoljstvom idu na časove fizičkog vaspitanja i da su srećni što, kao i svi njihovi vršnjaci iz drugih škola, imaju svoj objekat sa potrebnom opremom u kome mogu da pohađaju nastavu fizičkog, ali i sve potrebne uslove za bavljenjem sportom.

Izvor: Srna