Muška rukometna Premijer liga u nastavku sezone će brojati 13, a ne 14 klubova, kao što je bio slučaj u prvom dijelu sezonu, s obzirom na to da je RK Hercegovina iz Nevesinja istupio iz takmičenja.

Zbog ove odluke klub koji je prošle sezone ostvario istorijski uspjeh plasmanom u elitni rang snosiće posljedice, a kazna je tri godine zabrane igranja u Premijer ligi BiH, pišu Nezavisne novine.

„Tačno je da napuštamo takmičenje. Razloga više, stara uprava je podnijela ostavku, klub je ostao sam na polusezoni. Otišao je veliki broj igrača, desile su se greške s pojačanjima i jednostavno sve je dovelo do finansijskog kraha, te je odlučeno da je najbolje da istupimo iz lige“, kaže v.d. predsjednika RK Hercegovina Mile Uljarević. Nova uprava će u narednom periodu pokušati da konsoliduje klub kako bi nastavio funkcionisati i takmičiti se u narednoj sezoni u Prvoj ligi Republike Srpske.

„Nadamo se da ćemo uspjeti u konsolidaciji, te da ćemo jednog dana ponovo igrati u Premijer ligi“, istakao je Uljarević.

U Rukometni savez BiH još nije stigla zvanična potvrda o istupanju Hercegovine iz takmičenja, a ono što se zna jeste da će sve utakmice ovog kluba iz prvog dijela sezone biti poništene.

„Koliko znam, propozicije kažu da će sve utakmice Hercegovine biti poništene. Da su kojim slučajem odigrali još jedan susret, onda bi oni bili priznati. Sada imamo situaciju da će svako kolo jedna ekipa biti slobodna“, rekao je komesar takmičenja Premijer lige BiH za rukometaše Amir Zahirović.

Iako su obavljene nominacije za utakmice 14. kola muške Premijer lige, koja bi trebalo da starta narednog vikenda, još nije poznato hoće li prvenstvo biti nastavljeno.

„Sve će se znati danas, kada će u Mostaru biti održana sjednica Izvršnog odbora, koji će odlučiti o nastavku takmičenja. U ovom trenutka dva člana IO, Ranko Gligorić i Edvin Beganović, predlažu da se bh. prvenstvo odgodi“, dodao je Zahirović.

Kao što je poznato, bh. rukomet se nalazi u haotičnoj situaciji. RS BiH još nije izvršio preregistraciju po Zakonu o sportu. Probijeni su svi rokovi Poreske uprave Federacije da se ovaj problem riješi i da RS BiH konačno bude uređen po zakonu. Da se to desi mora se riješiti problem u Federaciji BiH, koja mora osnovati RS Federacije, u koji će biti uključena i hrvatska komponenta.

Dosad su sastanci federalnih partnera bili bezuspješni, pa je bh. rukomet doveden u gotovo bezizlaznu situaciji. O svemu ovome, kao i o ostavkama Enida Tahirovića na mjesto člana IO i Smaje Karačića (generalnog sekretara) bi trebalo da bude govora na sjednici Izvršnog odbora, koji bi možda konačno trebalo da donese neke značajne odluke.

 

Izvor: Nezavisne novine