Мушка рукометна Премијер лига у наставку сезоне ће бројати 13, а не 14 клубова, као што је био случај у првом дијелу сезону, с обзиром на то да је РК Херцеговина из Невесиња иступио из такмичења.

Због ове одлуке клуб који је прошле сезоне остварио историјски успјех пласманом у елитни ранг сносиће посљедице, а казна је три године забране играња у Премијер лиги БиХ, пишу Независне новине.

„Тачно је да напуштамо такмичење. Разлога више, стара управа је поднијела оставку, клуб је остао сам на полусезони. Отишао је велики број играча, десиле су се грешке с појачањима и једноставно све је довело до финансијског краха, те је одлучено да је најбоље да иступимо из лиге“, каже в.д. предсједника РК Херцеговина Миле Уљаревић. Нова управа ће у наредном периоду покушати да консолидује клуб како би наставио функционисати и такмичити се у наредној сезони у Првој лиги Републике Српске.

„Надамо се да ћемо успјети у консолидацији, те да ћемо једног дана поново играти у Премијер лиги“, истакао је Уљаревић.

У Рукометни савез БиХ још није стигла званична потврда о иступању Херцеговине из такмичења, а оно што се зна јесте да ће све утакмице овог клуба из првог дијела сезоне бити поништене.

„Колико знам, пропозиције кажу да ће све утакмице Херцеговине бити поништене. Да су којим случајем одиграли још један сусрет, онда би они били признати. Сада имамо ситуацију да ће свако коло једна екипа бити слободна“, рекао је комесар такмичења Премијер лиге БиХ за рукометаше Амир Захировић.

Иако су обављене номинације за утакмице 14. кола мушке Премијер лиге, која би требало да старта наредног викенда, још није познато хоће ли првенство бити настављено.

„Све ће се знати данас, када ће у Мостару бити одржана сједница Извршног одбора, који ће одлучити о наставку такмичења. У овом тренутка два члана ИО, Ранко Глигорић и Едвин Бегановић, предлажу да се бх. првенство одгоди“, додао је Захировић.

Као што је познато, бх. рукомет се налази у хаотичној ситуацији. РС БиХ још није извршио пререгистрацију по Закону о спорту. Пробијени су сви рокови Пореске управе Федерације да се овај проблем ријеши и да РС БиХ коначно буде уређен по закону. Да се то деси мора се ријешити проблем у Федерацији БиХ, која мора основати РС Федерације, у који ће бити укључена и хрватска компонента.

Досад су састанци федералних партнера били безуспјешни, па је бх. рукомет доведен у готово безизлазну ситуацији. О свему овоме, као и о оставкама Енида Тахировића на мјесто члана ИО и Смаје Карачића (генералног секретара) би требало да буде говора на сједници Извршног одбора, који би можда коначно требало да донесе неке значајне одлуке.

 

Извор: Независне новине