Već mnogo puta viđen scenario.

Ovih dana čuju se najave iz preduzeća koji su dio elektro-energetskog sistema Republike Srpske kako sa 1. januarom 2015. neće doći do poskupljenja cijena električne energije. Ničim izazvane, naravno, ove najave imaju za cilj da u glavama potrošača stvore sliku kako odgovorni brinu o tome da cijene za domaćinstva ali i posrnulu industriju ostanu na istom nivou. Više puta je iz Elektroprivrede RS (ERS) ponavljano da su cijene struje u Republici Srpskoj najniže u regiji, a ova infonmacija ima isti cilj kao i priča o poskupljenju: da u glavama potrošača stvori i pripremi ambijent za novi talas poskupljenja.

Poslije ovog „spin“ scenarija, najčešće u ljetnim mjesecima, na mala vrata se servira priča da su poskupljenja neizbježna, ali tada će potrošači biti već uveliko pripremljeni, a potrošnja u toku ljetne sezone na nižem nivou pa novo poskupljenje neće predstavljati preveliki izdatak za kućni budžet. Potom slijedi zima i „kupljenje kajmaka“ od strane ERS …

U narednoj godini mogu se očekivati velike turbulencije kada je u pitanju ekonomski i finansijski status Republike Srpske, a restriktivan pristup opterećenju javnog sektora prethodnih dana je najavio i resorni ministar Tegeltija. Po prognozama jednog dijela analitičara 2015. godina bi mogla da bude označena kao godina u kojoj će doći do prodaje Elektroprivrede RS – jer ovo preduzeće predstavlja posljednju „zlatnu koku“ aktuelne vlasti i jedinstvenu priliku da prodajom ovog giganta zadrže finansijsku inicijativu i održe sebe na vlasti u predstojećem mandatu. Sve po oprobanom recetu „Telekom“.

Da li će do prodaje Elektroprivrede RS doći ostaje da vidimo, a u poređenju sa ovim potezom novo poskupljenje struje čini se kao minoran korak u namjeri da se napuni opustošeni budžet Republike Srpske.

Ostaje nam još par mjeseci „spinovanja“ i zabava može da počne.

 

J.J. / Hercegovina Promo, decembar 2014.