Kao što je naš portal pisao krajem prošle godine, nastavlja se planska i organizovana kampanja koja sve potrošače u Republici Srpskoj treba da pripremi za nadolazeće poskupljenje cijena električne energije.

Kampanja je krenula krajem 2014. godine kada su odgovorni iz elektro-energetskog sektora ničim izazvani izašli u javnost i obećali da struja neće poskupiti. Površno upućeni su na ove najave gledali kao pozitivan signal koji su nadležni uputili potrošačima električne energije, oni pak koji bolje poznaju manire i namjere elita u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini znali su da se „iza brda nešto valja“ i da ovakve najave obično služe da bi se pripremili potrošači za nadolazeće podizanje cijena.

Današnja posjeta ministra Đokića Trebinju iskorištena je od strane direktorice ERS Branislave Milekić da se spomene kako Republika Srpska ima najjeftiniju struju u regionu, te kako je u prošloj godini ERS proizveo 11% električne energije manje nego 2013. godine. Sve ovo trebalo bi da bude opravdanje za poskupljenje struje, ali naravno konačnu odluku donijeće „nezavisno“ tijelo – Regulatorna agencija za električnu energiju.

Ona je istakla da će od resornog ministra zatražiti i smjernice za dalje postupanje kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije.

„ERS mora da odgovori zahtjevima otvorenog tržišta. Ono što je pozitivno da su cijene po kojima snabdijevamo sve kupce veoma niske i nećemo stvoriti velike mogućnosti konkurenciji da se pojave i drugi snabdjevači u Republici Srpskoj“, kaže Milekićeva.

Nije se direktorica dohvatila problema nagomilanog viška radnika i nerealnih troškova koji se svakodnevno gomilaju unutar zidova preduzeća koji posluju u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, kao što se u analizi cijene struje u regionu nije pozabavila niti npr. cijenom rada u regionu koja je na istom nivou kao i struja – najniža je u našem entitetu.

„Još se nismo odlučili na povećanje električne energije, ali je ono neminovno“,
rekla je danas Milekićeva novinarima i tako stavila tačku na problematiku rentabilnosti elektro-energetskog sektora Srpske.

Za sve propuste i minuse Elektro-privrede Republike Srpske ceh će, kao i mnogo puta do sada, platiti obični građani i privredni subjekti – jer oni su uvijek tu da „podrže“ kada naša javna preduzeća posluju negativno.

 

Podsjećamo na naš tekst od 29. decembra prošle godine:

SPINOVANJE STRUJE: POSKUPLJENJA NA VIDIKU U 2015. GODINI

 

J.J. Hercegovina Promo, februar 2015.