Риједак астрономски догађај – „плави, крвави супермјесец“ – биће видљив у сриједу, након 36 година, с неких дијелова Земље.

Догађај изазива велико узбуђење, јер ће се 31. јануара спојити три необичне лунарне појаве: супермјесец, плави Мјесец и потпуно помрачење Мјесеца.

Нажалост, Европа није међу мјестима с којих ће овај риједак догађај бити видљив. У њему ће уживати људи у Сјеверној Америци, Азији, на Блиском истоку, у Русији и Аустралији.

То је риједак астрономски триплет„, рекао је Кели Бити, уредник часописа Sky and Telescope.

Ова појава се јавља сваке двије године и осам мјесеци. Супермјесец се јавља када је Мјесец најближи Земљи у својој орбити. У тој тачки, названој перигеј, Мјесец изгледа 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији. Те двије појаве нису толико ријетке, али у комбинацији са истовременим помрачењем Мјесеца није их било 36 година.

Током помрачења, Мјесец ће склизнути у Земљину сијенку, а бијели диск ће поступно попримити наранџасту или црвену боју. Тако ће ‘плави’ Мјесец постати „крвав“.

Поравнање Сунца, Мјесеца и Земље трајаће сат и 16 минута. У западном дијелу САД и Канаде биће видљиво прије зоре, а на Блиском истоку, у источној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Мјесец излази.

Супротно од помрачења Сунца, помрачење Мјесеца се може посматрати голим оком.

“Било је многих супермјесеца и помрачења, али ријетко је да се то догоди са плавим мјесецом“, каже професор физике и астрономије на универзитету у Дејтона Бичу.

Поравнање та три циклуса, то је чудо које треба погледати„, рекао је.

То се посљедњи пут догодило 30. децембра 1982. и тада је било видљиво у Европи, Африци и западној Азији.

 

Извор: Глас Српске