Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredima juče je obilježen Spasovdan – slava Nevesinja i Hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Slavskim svečanostima prisustvovali su crkveni velikodostojnici, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.
Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko – heercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije. Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Čestitajući veliki praznik vladika Grigorije je poželio da Nevesinje uvijek bude grad mira, dobrote, radosti i napretka.

Spasovdan je velika slava jer je pokazana neizreciva ljubav Božija prema čovjeku i svakom živom stvorenju – istakao je Grigorije poručivši vjernicima da vole jedi druge i da prije svega paze da ne ogriješe duše. Naglasio je da boravak u Nevesinju na veliki praznik predstavlja radost i čast.

spasovdan 2014 - 11

Čestitku sveštenstvu i građanima uputili su i načelnik opštine Momčilo Šiljegović i predsjednik Crkvenog odbora Sabornog hrama Đorđo Kljajić.

U okviru spasovdanskih svečanosti prigodan program pripremili su mališani iz Vrtića Sveta Evgenija carica Milica i polaznici Muzičke škole Sveti Roman Melod.

Izvor: Radio Nevesinje