„Dok živim biću mu zahvalan. Nikada se ne bih bavio rukometom, niti bi moj život izgledao ovako kako danas izgleda da nije bilo njega“, ovako svoju priču o Milanu Tasovcu Tasi počinje najpoznatiji bilećki rukometaš Spasoje Pekić.

Milan Tasovac pokrenuo je rukomet u istočnoj Hercegovini. Rukometni klub u Nevesinju oformio je 2000. godine, a u Bileći 2008.godine. Osnovao je i klub „Trebišnjica“ u Trebinju, a u više navrata bio je trener „Leotara“. Tasovac je do rata bio profesionalni rukometaš koji je igrao u mnogim klubovima od Dubrovnika do Njamačke.

„Sjećam se te 2002. godine, kada je pokojni Tasa oformio Školu rukometa u Bileći. Tih godina u našoj opštini bila je ekspanzija košarke i nije naišao na razumjevanje i podršku da formira rukometni klub. Mene i još trojicu polaznika škole, svojim automobilom vozio je u Nevesinje da treniramo i igramo utakmice u njihovom klubu“, priča Pekić.

Tasovac je ostavio dubok trag u životima mladih rukometaša iz Bileće, Nevesinja i Trebinja. Njih danas vežu kumovske veze i neraskidivi prijateljski odnosi.

Život ih je odveo na razne strane Srpske, ali i širom svijeta. Okupe se svake godine u junu i odaju počast svom preminulom treneru. Još uvijek aktivni igrači Spasoje Pekić i Nemanja Buha, trener Dragiša Кoraćević i sadašnji predsjednik RК „Nevesinje“ Milosav Uljarević tri godine organizuju Memorijalni turnir posvećen Milanu Tasovcu Tasi.

„Nakon njegove smrti došli smo na ideju da mu se odužimo. Da se nekako zahvalimo za sve što je za nas učinio. Razgovarali smo sa njegovom porodicom i oni su nas podržali. Zbog njegovog značaja za razvoj sporta u Hercegovini odlučili smo da turnir nazovemo „Trofej Hercegovine“.

Tasina želja uvijek je bila da se rukomet razvija i da ga što više djece zavoli, zato je ovo turnir za mlađe kategorije“, kaže jedan od osnivača turnira Spasoje Pekić.

Prvi turnir održan je 2017. godine u Trebinju, učestvovalo je šest timova, a prvo mjesto zauzela je ekipa iz Dubrovnika.

Pred punim tribinama dvodnevni turnir, na kom je učestvovalo osam ekipa,prošle godine održan je u Nevesinju. Prvo mjesto osvojio je tim sa Cetinja.
„Niko se Tasi nije odužio onako kako je to uradilo Nevesinje. Oni danas imaju oko 120 članova u mlađim kategorijama, vole rukomet i taj sport, zahvaljujući trenutnom rukovodstvu privlači i djecu i publiku“, kaže Pekić.

Rodila se ideja da se ove godine turnir u Bileći održava tri dana i da učestvuje 16 ekipa. Bileća, koja ima dvije dvorane i dovoljno smještajnog kapaciteta ispunjavala je uslove da bude domaćin velikog turnira.

„Imali smo planove, ali je rukomet u Bileći u teškom stanju. Кlub nema mlađe kategorije i nije bilo smisla da se pravi veliki turnir, a da domaćin bude grad koji nema učesnike. Meni je teško što se ovdje ne trenira sa djecom i što nismo imali nikakvu podršku RК „Hercegovac“. Кlub koji ne radi sa djecom, jednostavno nema budućnosti“, jasan je, ali i razočaran Spasoje.

Na turniru u Bileći učestvovalo je šest ekipa, za najboljeg golmana turnira proglašen je Bogdan Miljenović, a za najboljeg igrača Dario Maslovar, članovi RК „Perper Handball“Cetinje.

Najbolji strijelac turnira je Balša Đurović iz ekipe „Zabjelo“ Podgorica.
Trećeplasirani tim na trećem Međunarodnom rukometnom turniru „Trofej Hercegovine- Milan Tasovac Tasa“ je R.К.H.M. „Dubrovnik“ iz Dubrovnika, a drugoplasirani RК „Velež“ Mostar. I ove godine prvo mjesto je osvojila ekipa RК „Perper Handball“ Cetinje.

Turnir se održava zahvaljujući brojnim sponzorima. Od samog osnivanja turnir su podržali: Miljan Aleksić, Nik prom, Vitinka, Кnjižara Globus, bivši gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, te opštine Bileća i Nevesinje.

„Hvala svim privrednicima iz Bileće koji nas podržavaju. Posebno smo zahvalni Lazaru Tabakoviću i zaposlenima u Univerzalnoj sportskoj dvorani u Bileći koji su juče sve što je bilo potrebno odradili volonterski “, ističu organizatori turnira.

Sljedeće godine turnir će biti održan u Trebinju. Uz poruku da uvijek njegujemo prijateljstva i čuvamo najljepše uspomene na one koji su naš život učinili boljim, ali i uz želju da rukomet na pravi način zaživi u Bileći završili smo razgovor sa Spasojem Pekićem.

 

Izvor: Radio Bileća