Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i nema alternative tom putu, poručio je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i nema alternative tom putu, a prizivanje bilo kakvih scenarija koji se odvijaju širom svijeta nije ništa drugo nego dizanje buke, jer je teritorijalni integritet BiH nešto u šta se ne smije dirati, poručio je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

Pitanje je kada, a ne hoće li BiH ući u Evropsku uniju i to je nešto što će nam svima koristiti, a pozivi na osamostaljivanje pojedinih njenih dijelova predstavljaju gubljenje vremena i prostora, to mi nazivamo buka u kojoj nema suštine, ocenio je Sorensen u intervjuuu za Radio Slobodna Evropa.

Povodom najavljenog novog pristupa Evropske unije bržem uključenju BiH u evropske integracije, on je podvukao da je ta politika jasna – da se teritorijalni integritet zemlje ne dira, da se BiH političari prihvate više posla, i odgovore na socio-ekonomska pitanja o kojima se mnogo govori u ovom periodu.

„Znamo da imate izbore, ali, izvinjavamo se, morate nastaviti da radite uporedo s tim, jer razlog nerada ne može biti to što imate izbore svake dvije godine“, poručio je predstavnik EU.

Komentarišući nedavnu „diplomatsku ofanzivu“ u BiH, posjetu nekoliko ministara spoljnih poslova, Sorensen kaže da je „prilično uspješno objašnjeno“ šta se želi- odgovorni ljudi, efikasan politički sistem, političke elite i partije koje će raditi više a ne manje.

On dodaje i da su za to potrebni pravi partneri u BiH, kako bi se sa njenog evropskog puta uklonile prepreke poput nesprovodjenja međunarodne presude Sejdić-Finci, o ukidanju nacionalne diskriminacije iz izbornog zakonodavstva.

Izvor: Nezavisne novine