Na svega dvadesetak kilometara od centra Trebinja nalazi se izletište Zubačka Ubla, jedna od omiljenih vikend destinacija stanovnika najjužnijeg grada Srpske.

Proteklih dana snijeg je iznenadio i Trebinjce, a iako snijega u gradu više nema okolne planine su i dalje pod bijelim prekrivačem.

Na Zubačkom platou snijeg je visine od 15 do 40 centimetara. Najmanja visina sniježnog prekrivača je na lokaciji Izviđačkog doma nadomak sela Tuli, ali sasvim dovoljno da proteklih dana određeni broj izletnika uživa u improvizovanoj stazi za sankanje na ovoj lokaciji.

Na Ublima je danas između 30 i 40 centimetara snijega, a nekadašnju stazu u blizini starog ski lifta i danas je za sankanje koristio manji broj trebinjskih mališana.

Odgovorni iz Gradske uprave Trebinje su se pobrinuli da se u dobroj mjeri put do izletišta i drugih sela zahvaćenih padavinama osposobi za saobraćaj, iako je na putu još uvijek prisutan utabani snijeg.

„Mehanizacija je juče i danas čistila puteve do sela Konjsko, izletišta na Ublima i Bogojević sela. Danas se čisti i na području Jasena, Ljubomira, Branog Dola, te Trebinjskih brda. Juče su očišćeni putevi na području Lastve i Orovca“, izjavio je za naš portal načelnik Odjeljenja za opštu upravu Grada Trebinja Nenad Milićević.

Vremenska prognoza za vikend ne najavljuje nove padavine, pa je očekivano lijepo vrijeme idealno za posjetu snježnim predjelima nadomak Trebinja. Temperatura na Zupcima garantuje da će narednih nekoliko dana svi koji to žele moći uživati u snježnim radostima.

Zubačka Ubla su veliki potencijal za proširenje turističke ponude ovog kraja. Na lokaciji devastiranog ski-lifta, koji je izgrađen osamdesetih godina prošlog vijeka, postoje uslovi za izgradnju manje ski staze dužine od 500 do 700 metara, a činjenica da bi ovo bila jedina ski staza nadomak Trebinja, Dubrovnika i Herceg Novog govori u prilog opravdanosti ovakvog projekta. Svakako da je bitan preduslov za razvoj zimskog turizma na ovom lokalitetu izgradnja vodovodne mreže, koja je najavljena nekoliko godina unazad.

 

HP, januar 2019.