Свијетлеће рекламе и натписи са разним попустима, који посљедњих дана красе многе излоге, неријетко су само замка трговаца јер купце када уђу у бутик или неку другу радњу често дочека разочарање.

 

Бомбастичним натписима о ниским цијенама трговци настоје привући што више купаца, који врло често бивају обманути.

– У Бањалуци сам недавно ушла у један бутик гдје је писало „снижење до 50 одсто“ и ништа из нове колекције нисам пронашла да је толико јефтиније. Није ми јасно зашто на такав начин и даље покушавају да нас варају – прича Бањалучанка Марија Г.

Координатор пројеката у приједорском Удружењу потрошача „Дон“ Зоран Петош позива на опрез приликом куповине на такозваним распродајама. Не треба, како истиче, насједати на бомбастичне билборде и снижења.

– Само купац који је информисан и зна своја права је заштићен купац, а свакодневне обмане потрошача могу се спријечити једино ако се ти случајеви пријаве инспекцији – наглашава Петош.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић савјетује становницима да пажљиво читају цијене прије куповине и да ако им нешто није јасно о евентуалном снижењу обавезно затраже објашњење трговаца.

– Ако се деси да су преварени, нека се обрате неком од удружења за заштиту потрошача или тржишној инспекцији – казао је Бошковић.

У Инспекторату РС наглашавају да производи на свакој акцији морају бити јасно означени ријечима „акција“ или „акцијска продаја“, а поред цијене производа на акцији мора бити истакнута и редовна цијена.

– Сви потрошачи који уоче било какве неправилности треба да се обрате општинској, градској или републичкој тржишној инспекцији – поручују из Инспектората.

Законом о заштити потрошача прописана је казна за трговца као правно лице у износу од 2.000 до 10.000 марака уколико снижења, распродаје или акцијске продаје не спроводи у складу са законом, од 800 до 4.000 КМ за одговорно лице у правном лицу и од 1.000 до 5.000 КМ за трговца који је организован као предузетник.

Закон

Законом о заштити потрошача у РС дефинисано је да је сваки трговац распродају или снижење производа дужан објавити на начин уобичајен у мјесту продаје.

Производ на распродаји или снижењу треба бити видљиво означен цијеном прије и цијеном током распродаје или снижења. Ако је проценат снижења објављен у распону (нпр. од пет до 15 одсто), највећи проценат снижења треба се односити најмање на једну петину вриједности свих производа на распродаји.

 

Извор: Глас Српске