Snijeg koji pada otežava i usporava odvijanje saobraćaja na većini puteva u RS i BiH .Posebnu pažnju skrećemo na dionice u višim predjelima i preko prevoja  gdje se zadržava na kolovozu,ali su za sada svi putevi prohodni.Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

 

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu,uz obaveznu upotrebu zimske opreme.Na putevima na kojima se izvode radovi privremena saobraćajna signalizacija reguliše saobraćaj i njeno poštovanje je obavezno, javlja Auto moto savez Republike Srpske.

Na magistralnom putu M-18 Kula-Krupac, zbog  radova, izmijenjen je režim saobraćaja sa lijeve strane puta. Radovi se izvode svakog dana, osim nedjelje, pa vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na izgradnji obilaznice  na mag. put M-16, dionici Karanovac – Crna Rijeka u mjestu Bočac, saobraćaj se odvija naizmjenično, lijevom saobraćajnom trakom magistralnog puta gledano iz pravca Karanovca, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine.). Na lokalitetu HE Bočac 2, (na istom magistralnom putu) produženi su radovi miniranja terena ( do 30.11.2015.), zbog čega u toku dana dolazi do obustava saobraćaja od 11:00 do 11:30 i  od 13:30 do 14:00 časova.Na istom mag. putu na dionici Crna Rijeka-Ugar izvode se radovi na  sanaciji kolovoza, zbog čega su moguće povremene  obustave saobraćaja.(Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine).

Produženi su radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na  dionici mag. puta M-4 Čelinac-Kotor Varoš (na području opštine Kotor Varoš). Saobraćaj se odvija  jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila u vremenu od 07-18 časova. (Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen saobraćaj na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je prijevoz za vozila preko 7.5 tona, javio je BIHAMK.

 

Izvor: 6yka.com