Juče je u Gacku opet padao snijeg. Rekli bi ništa novo, na to su u zimskim danima navikli svi stanovnici ovog hercegovačkog grada.

Naravno, snijeg sam po sebi nije elementarna nepogoda. Gatačka djeca, za razliku od svojih vršnjaka iz na primjer Trebinja, imaju prilike da svake godine uživaju u zimskim čarolijama na snijegu. Nemaju baš mnogo uređenih mjesta za igrarije na bijelom prekrivaču, ali snijeg je bar uvijek tu.

Za razliku od djece, odrasli a pogotovu stari i iznemogli nemaju mnogo razloga za radost kada Gacko „obijeli“. Jučerašnje fotografije svjedoče o nečemu što svi Gačani dobro znaju – snijeg nadležni očiste sa saobraćajnica, ali trotoari i pješačke staze uvijek i iznova ostanu na brigu i volju pojedinaca. Tako u Gacku kada snijeg „iznenadi“ ostaje trajni rebus kuda i kako se kretati pješice. Najčešće se stanovništvo služi kolovoznim trakama, zajedno sa automobilima što predstavlja dodatnu opasnost i za vozače i za pješake.

Gacko snow 6

Svima je poznato da Gačani imaju „u prosjeku više nego dobar standard“, zahvaljujući zaposlenima na lokalnim Rudniku i Termo-elektrani, ali ostaje neodgovoreno pitanje kako je moguće da se u brojnim talasima zapošljavanja manje ili više podobnih, nikada nije našlo mjesta za nekoliko radnika kojima bi opis posla bio da u zimskim mjesecima učine Gacko prihvatljivim mjestom za život, u kome bi se starijim stanovnicima omogućilo bar normalno kretanje trotoarima.

Dok se nadležni ne sjete, ostaje da Gačani i dalje nastave da treniraju kretanje po snijegom zatrpanim i zamrznutim podlogama.

Pravo je čudo da Gacko do sada nije dalo i ponekog uspješnog zimskog sportistu, svi uslovi na gradskim ulicama su odavno ispunjeni.

 J.J.  Hercegovina Promo, februar 2015.