Pretposljednje večeri 62. Festivala festivala na pozorišnoj sceni Кulturnog centra Trebinje glumci pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke maestralno su izveli komad “Slučajna smrt jednog anarhiste”, nastao po dramskom tekstu Daria Foa, u režiji Igora Pavlovića.

Ovaj tekst Daria Foa, najizvođenijeg italijanskog pisca u poslijeratnoj istoriji Italije i dobitnika Nobelove nagrade za književnost zasnovan je na istinitom događaju iz 1969. godine kada je u eksploziji bombe u Poljoprivrednoj banci u Milanu poginulo 16 građana. Policija je, kasnije se ispostavilo, nepravedno osumnjičila anarhistu Đovanija Pinelija i nakon trodnevnog ispitivanja izbacila kroz prozor sa četvrtog sprata. Đovani je preminuo na licu mjesta, a počinioci su na sve načine pokušali da prikriju ovo ubistvo.

Odličnu scenografiju koju čini ogromni ormar /kartoteka/ glumci znalački koriste, a ormar je osmišljen tako da u ovoj predstavi igra jednu od “uloga”.

Pohvale cijelom ansamblu koji je neobično vješto sa dozom tako potrebnog humora razobličio nakaradnost birokratskog sistema i laži za kojima državni aparat poseže kada brani nebranjivo.
O načinu na koji su glumci amateri iz Crvenke donijeli festivalskoj publici Foovu farsu možda najbolje svjedoči komentar sa okruglog stola koji je održan neposredno po završetku predstave a glasi : “Toliko dobro da bi noćas mogli da spakuju fioke i krenu na scenu Ateljea 212 u Beograd”.

Diploma protagoniste večeri pripala je, po ocjeni žirija publike Cvijeti Jovanović Mučalica za ulogu ludaka.

U okviru pratećeg programa u galeriji Кulturnog centra Trebinje priređena je promocija izdanja Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja.

62. Festival festivala zatvara predstava Gradskog pozorišta Trebinje “Jedan sluga dva gospodara” nastala po tekstu Кarla Goldonija, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Iste večeri u 23 časa, kao dio pratećeg programa, na pozorišnoj sceni Кulturnog centra Trebinje, studenti druge godine glume Fakulteta umetnosti iz Prištine izvešće predstavu “Audicija”, Aleksandra Galina, nakon čega slijedi dodjela nagrada i diploma.

 

 

Izvor: KC Trebinje