Slovenačka vlada uvrstila je Italiju na popis epidemiološki sigurnih država od ponedjeljka 15. juna i vraća režim prelaska granice u oba smjera na postojeći prije proglašenja epidemije Covid-19.

Tu odluku u petak je donijela slovenska vlada s time da će se prelazak granice prvo liberalizovati, već u subotu 13. juna za italijansku pokrajinu Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina), a od ponedjeljka i za sve ostale italijanske pokrajine.

Budući da su i Italija i Slovenija članice Šengenskog prostora, prelazak granice moguć je i izvan graničnih prelaza, odnosno „kontrolnih tačaka“ za državljane Italije i Slovenije, a za ostale otvoreni su prelazi Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok, saopštila je slovenačka vlada.

Slovenija je od susjednih država na popis epidemiološki sigurnih prvo stavila Hrvatsku, nakon toga Mađarsku, a zatim Austriju, ali otvaranje granice s Italijom čekalo je zbog nešto složenije epidemiološke situacije na sjeveru te države, prenosi Hina.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak tokom posjete gradiću Metlika, na jugu uz granicu s Hrvatskom, da će od ponedjeljka početi i otvaranje malograničnih prelaza između Slovenije i Hrvatske koji su do sada bili zatvoreni od proglašenja epidemije, što je otežavalo komunikaciju i veze između pograničnih krajeva i lokalnog stanovništva na obje strane.

 

Izvor: Fena