Savez Srba Slovenije, u pismu podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori, ističe da režim Mila Đukanovića godinama sprovodi brutalnu političku, vjersku i jezičku diskriminaciju nad Srbima, a sada je udario na ono najsvetije – Crkvu, i pita zašto Evropa ćuti na najsvježiji i najbrutalniji oblik tiranije i terora.

„U proteklih nekoliko meseci svedoci smo najbrutalnijeg oblika terora koji se odvija nad našim narodom u Crnoj Gori. Više je nego jasno da je povod te tiranije, kakvu moderna Evropa, ali ni svet nisu videli, upravo želja aktuelnog režima da obesmisli istorijski i državnopravni kontinuitet srpskog naroda u Crnoj Gori i da kreira sasvim novi crnogorski identitet sa sasvim jasnim ciljem – da što duže rukovodi tom malom, ali istorijski jako bogatom i Srbiji najbližom državom“, navode iz Saveza Srba Slovenije.

Iz ovog saveza ističu da je njihov Pravni tim detaljno proučio pravnu regulativu EU, čija je okosnica upravo sloboda govora, sloboda kretanja, ali i sloboda vjeroispovijesti, i da gotovo da nema nijednog pravnog elementa, zakona, povelje, Ustava koji nisu najgrublje prekršeni, a kojim se mnoge države i mnogi političari Evrope ponose.

„Zašto svet dozvoljava najnedemokratskijem režimu u Evropi da najbrutalnijim metodama maltretira naše očeve i majke, braću sestre, prijatelje!? Zašto i kako!? Ta pitanja postavljamo mi, stanovnici male, ali po evropskim vrednostima, jako bogate zemlje u kojoj takav tretman nikada nismo i sasvim sigurno nikada i nećemo doživeti“, poručuju iz Saveza Srba Slovenije.

Naglašavaju da su ponosni na hrabru braću i još hrabrije sestre koji se svakodnevno bore na ulicama Crne Gore za svoja prava da žive normalno, isto kao što žive svi ljudi širom Evrope i svijeta.

„Nikada nismo bili ponosniji i na SPC koja se izuzetno dostojanstveno bori za sve svoje vernike, za svakog časnog i dobronamernog građanina u Crnoj Gori. Ponosni smo što smo deo istog naroda, ponosni smo na nivo dostojanstva i junaštva koji ste pokazali u proteklom izuzetno teškom periodu. Šaljemo ogromnu podršku iz Slovenije i ne zaboravite da stalno mislimo na sve vas i da ćemo se boriti da cela Evropa vidi kroz šta prolazi naš srpski narod u Crnoj Gori“, poručuju iz Saveza Srba Slovenije.

 

 

 

Izvor: Srna