Mala pivara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Fejsbuku objavljena fotografija iz prodavnice u Ljubljani gdje se na polici nalazi njihovo svijetlo pivo „Tito“, a uz njega gorko, pšenično naziva „Jovanka“

Oko toga se odmah razvila javna rasprava da li je u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizovati, odnosno „slaviti“ vodeće osobe prošlog totalitaristčkog sistema.

Naročito je osjetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za lijeve čovjek zaslužan za samostalnu Sloveniji u današnjm granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu željeli da podižu političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele „politiku u svoju butigu“ u kojoj kupuju i lijevi i desni, piše nedjeljnik „Demokracija“.

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. „craft“ piva 50-ak slovenačkih proizvođača, kažu u Lidlu.

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude porodične „mikropivovare“. Sve se odvijalo početkom avgusta, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vrijeme imali i Tita i Jovanku.

Prozvođaču koji je piva stavio na tržište ne može se negirati smisao za humor i političku provokaciju. Radi se o kompaniji „Komunajzer“, što na slovenačkom znači stari komunista ili „komunjara“.

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsjedniku, dok opštine i gradovi koji nisu menjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih saradnika.

Izvor: Nezavisne novine