Teroristički napadi u Istanbulu uspaničili su njemačke turiste – posljednju nadu za turski turizam koji još nije uspio da se oporavi od ruskih sankcija, piše Cajt.

 

Turizam u Turskoj izgubio je glavne klijente — poslije incidenta sa Su–24 ostao je bez ruskih gostiju, a sada, poslije terorističkih napada u Istanbulu, putovanja u tu zemlju otkazuju i Nijemci. Posljedice će biti katastrofalne za cijelokupnu ekonomiju zemlje, piše njemački list „Cajt“.

Ministarstvo inostranih poslova Njemačke savjetovalo je putnicima da „privremeno izbjegavaju“ okupljanje na javnim mjestima i u blizini turističkih znamenitosti Turske.

Potpuno je prirodno da treći teroristički napad za pola godine u Turskoj pogubno utiče na turistički biznis u toj zemlji.

Terorizam u posljednje vrijeme dobija novi vid, pošto je sve češće usmjeren protiv turista“, smatra stručnjak za turizam iz Kilja, Martin Loman.

Prema statistici, građani Njemačke činili su najznačajniji dio posjetilaca Turskoj — 2014. godine tu zemlju je posjetilo više od četiri i po miliona Nijemaca.

Na drugom mjestu su bili ruski turisti, ali se turski biznis sa njima oprostio još u novembru prošle godine kada su se pogoršali odnosi Moskve i Ankare poslije incidenta sa oborenim vojnim avionom Su–24.

Pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin uveo sankcije Ankari, ruski turoperateri više ne nude svojim klijentima putovanja u Tursku.

Kako navodi autor članka, za turizam takve mjere imaju dvostruke posljedice: pošto zbog odsustva ruskih gostiju mnoštvo soba u hotelima ostaje prazno, turoperateri drugih zemalja počinju da traže velike popuste.

Talas neuspjeha koji je zapljusnuo turski turistički biznis uticaće na cjelokupnu ekonomiju zemlje.

„Turizam je izuzetno važan sektor turske ekonomije i jedan od glavnih izvora strane valute“, navodi stručnjak Njemačkog društva za međunarodnu saradnju Martina Simon.

 

Izvor: Agencije