Глумица Слобода Мићаловић, која иза себе има преко 20 великих улога, открива како данас глумци немају од чега да живе. Како је за „Ало!” испричала, она успјева да живи бавећи се послом који воли, па чак и да изведе дјецу на прави пут.

 

На питање да ли може у Србији нормално да живи од свог посла и шта је то што јој представља проблем, она одговара:

– Буквално преживљавам од глуме. Морате много да радите да бисте могли да живите нормално. Проблем је у томе што смо сиромашни духом зато што немамо културу, ми одумиремо као нација без културе. Не могу сад да изађем на улицу и почнем да глумим, треба да имате средства да бисте људима напунили душу. Сигурна сам да гомила младих људи нема појма ко је био Лаза Костић и ко је била Ленка Дунђерски – каже глумица која тренутно ради на серији Здравка Шотре „Санта Мариа делла Салуте”.

Како каже, у Србији данас није лако бавити се глумом и уз то бити срећан и задовољан.

– Тешко је данас бавити се глумом у Србији, лагала бих када би рекла другачије. Али верујте да нас не напушта нада да ће бити боље, тако се и ја надам да ће се створити неко ко ће више одвојити за културу – објашњава Мићаловићева.

Када би њене ћерке Вера и Мила пожелеле да крену стопама њихових родитеља, Слобода истиче да не би била задовољна њиховим избором.

– Не бих била пресрећна када би моје ћерке желеле да се баве глумом. Ако остане овако како је сада, сигурно не бих била срећна да постану глумице. Док, са друге стране, не бих могла да замислим свој живот да се не бавим глумом. То је тренутак када накратко побегнете у неки бољи и лепши свет, ипак ми је ово храна за душу – истиче глумица.

Средином мјесеца почеће још једна сезона ријалити програма, а глумица објашњава да се такав вид емисија емитује само код нас и да то никако не треба Србији.

– То је дно-дна, које је могло да нас задеси. Што ријалити, што забавне емисије које су таквог карактера да само прате познате личности. Изигравамо неки Холивуд који нисмо. Заиста је трагично и мислим да не може да буде горе од овога. Али и даље верујем да ми јесмо паметан народ, можда недовољно образован, али сигурна сам да људи препознају оно што је добро. У генерацијама се оставља тај траг све што се дешава, чак и та музика која се пушта, ја волим народну музику, али ово што данас називају тако, то је неукус. Не, то је велики неукус – истиче Слобода и додаје:

– Апсолутно је култура спала на најнижу лествицу, када погледате да се у позоришту годишње распродају две премијере, а много је младих глумаца који немају шансе да се докажу, у крајњем случају не могу да живе, јер немају где да раде како треба. Ако немамо добар програм на телевизији или у позоришту, ми смо пропали као нација. Култура је нешто што представља ваш народ и лечи ваш дух – рекла је глумица која ће ове недеље отпутовати на фестивал филма у Венецији.

Извор: Независне новине