Skuplji i od pršuta: Kilogram čvaraka u Hrvatskoj i do 60 KM

Skuplji i od pršuta: Kilogram čvaraka u Hrvatskoj i do 60 KM

Cijena čvaraka u Hrvatskoj je za godinu dana porasla gotovo 100 posto i dosegla nevjerojatnih 200-230 kuna za kilogram (50-60 konvertibilnih maraka) zbog manjka domaće svinjetine i potražnje iz Kine, piše Večernji.hr.

Primjera radi, zaštićeni beljski kulen ovih je dana u nekim trgovačkim lancima na akciji po cijeni od 170 kuna za kilogram (oko 45 KM), a dalmatinski pršut ili paški sir prodaju se i za manje. Ipak kad su čvarci u pitanju, trgovci, čini se, manje stišću proizvođače da ih prodaju u bescjenje te su u pravilu 160 kuna i više.

Svinjska kuga i Kinezi

Uzgajivač svinja Goran Jančo, koji je i predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske, opravdava visoku cijenu čvaraka, počevši od afričke svinjske kuge.
– Kinezi su zbog ASK-a u proteklom razdoblju ubili 30-40 posto svog matičnog stada, a kako su veliki konzumenti svinjetine, koje ni prije kuge nisu imali dovoljno, sada generiraju još veću potražnju koja se na cijene svinjetine odrazila i globalno. S druge strane, afrička kuga pojavila se i u nekim zemljama Europe, dok je na zapadu i dalje hiperprodukcija svinjetine. U normalnim okolnostima carsko meso iz viškova EU danas bi se u našim trgovačkim lancima prodavalo za 16-17 kuna. No, kako zapadna Europa diktira cijene, a Kina potražnju, cijene skaču u nebo – kaže Jančo za Večernji.hr, te dodaje kako je cijena živih svinja u odnosu na lani 30 do 40 posto viša i ne stagnira.

Igor Miljak, predsjednik uprave PPK karlovačke mesne industrije u sastavu Pivac grupe, koja je u Hrvatskoj sa proizvodnjom od 200 tona godišnje najveći proizvođač, kaže kako je njihovim čvarcima cijena u maloprodaji trenutno od 180 kuna naviše (oko 48 KM).
– Realna cijena čvaraka u veleprodaji danas je 100 kuna, što znači da u maloprodaji mora biti najmanje 180 – ističe Miljak te zaključuje.

I kod nas su cijene svinjskog mesa drastično porasle. Dok se prošle godine slanina za sušenje plaćala oko 6 KM, ovih dana je ni u supermarketima trgovačkih lanaca nećete naći ispod 8 KM, što je rast od preko 30 odsto.

 

HP / Večernji.hr