Dvije velike britanske banke, dijelom u vlasništvu vlade u Londonu, poručile su da će se preseliti u London ukoliko Škotska na referendumu izglasa nezavisnost.

Britanska politička elita požurila je da ponudi pristalicama nezavisnosti razne ustupke, uključujući transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza, u slučaju da ipak izaberu da ostanu u vijekovnoj uniji sa Engleskom, prenosi Rojters.

Djelimično nacionalizovane banke Lojds i Rojal benk ov Skotland (RBS) navode da će, u slučaju da Škoti odluče da napuste 307 godina staru uniju, prebaciti svoja sjedišta u London.

RBS, čije je sjedište u Škotskoj od 1727. i koji u toj zemlji zapošljava 11.500 radnika, navodi da je odluku o premiještanju donio zbog neizvjesnosti koja bi uticala na sposobnost banke da odobrava kredite u slučaju proglašenja nezavisnoti. Obe banke su u više navrata upozoravale da bi nezavisnost Škotske negativno uticala na njihovo poslovanje, uslove finansiranja i poreske izdatke.

Guverner britanske centralne banke (BoE), Mark Karni, poručio je juče da bi nova centralna banka u nezavisnoj Škotskoj morala da ima velike zalihe funte ukoliko bi ta zemlja odlučila da usvoji funtu bez prethodnog dogovora sa ostatkom Britanije.

Pitanje valute koja bi se koristila u nezavisnoj Škotskoj postalo je ključni kamen spoticanja između škotskih nacionalista i glavnih političkih stranaka u Britaniji, budući da škotska vlada želi da dijeli funtu sa ostatkom Britanije, dok se zvanični London protivi tome.

London do prije samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma pošto su ankete redovno pokazivale da je ubjedljiva većina birača za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Situacija se, međutim, promijenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.

Škotska je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom. Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

 

Izvor: 6yka.com/Agencije