Po pozivu u nečiju kuću– bez obzira da li se radi o večeri, nekoj proslavi ili skupu koji će potrajati čitavu noć- džentlmen uvek nosi poklon. Ukoliko je u pitanju večera, odnosi cveće ili bocu vina, prikladno upakovanu, kako bi domaćin ili domaćica znali da se radi o poklonu a ne o boci koja treba da bude poslužena za večerom. kada je u pitanju neka proslava odnosi kutiju ili teglicu sa nekom poslasticom, bocu kvalitetnog pića, paketić “grickalica” ili kesicu sa kafom u zrnu.

poklon3 Džentlmen da budem: Džentlmen i poklanjanje poklona

Ukoliko se od gostiju očekuje da ostanu duže, čak i da prespavaju noć ili dve, džentlmen odnosi neki ozbiljniji poklon, na primer komplet salveta, novi vadičep, ili nešto zgodno za kuhinju.

Džentlmen će uvek svoj poklon predati neposredno domaćinu ili domaćici . Premda se za gostoprimstvo već zahvalio poklonom, džentlmen ipak ne propušta ni da se prvom zgodnom prilikom i pismeno zahvali.

Kada na neku proslavu odnosi poklon- osim ukoliko se radi o svadbi ili dečijem rođendanu– džentlmen ne treba da očekuje da će paket otvoriti u njegovom prisustvu.

Kao što nema obavezu da kućne ljubimce svojih poznanika i prijatelja prima sebi u kuću, jedan džentlmen isto tako, nikada svog kućnog ljubimca ne vodi sa sobom u tuđe domove, osim ukoliko to nije od njega izričito zatraženo.

Pročitajte i prethodne savete iz rubrike “Škola za džentlmene”.

 

Izvor: Wannabe Man