Udruženje Nevesinjaca, njihovih potomaka i prijatelja 17. februara u Beogradu organizuje kulturno-zabavnu manifestaciju „Nevesinjsko sijelo“. Ova smotra prijateljstva, zavičajne pjesme, igre i ugodnog druženja održava se u srpskoj prijestonici još od tridesetih godina prošlog vijeka. Manifestacija je uvijek izazivala posebnu pažnju Nevesinjaca, a ovakvi skupovi godinama su budili sjećanja na zavičaj i običaje iz hercegovačkog kraja.

Privredno-kulturno udruženje Hercegovaca u Beogradu pod nazivom „Neretva“ formirano je 23. novembra 1930. godine u hotelu „Imperijal“. Prvi predsjednik Udruženja koje je pomagalo siromašne Hercegovce i školsku omladinu bio je Vasilj Popović, a sekretar Đorđe Ivanišević. Kasnije su Hercegovce u Beogradu predvodili Lazar Milićević i Vladimir Ćorović. Kao krsna slava Udruženja ustanovljena je Velika Gospojina. Slavskim svečanostima 1931. godine, između ostalih,  prisustvovali su episkop mostarski Jovan i književnik i diplomata Jovan Dučić, tada poslanik u Kairu.

Prvo Hercegovačko sijelo održano je 23. oktobra 1938. godine. Godišnje zabave „Neretva“ je tradicionalno priređivala za treći dan Božića i u drugoj polovini marta.  Skupovi Hercegovaca u Beogradu su privlačili širu pažnju javnosti, a Radio Beograd je  18. marta 1939.  direktno prenosio manifestaciju prepunu pjesme i humora.

Drugi svjetski rat je prekinuo tradiciju okupljanja Hercegovaca u Beogradu. Početkom 70-tih godina Nevesinjci pobnovo oživljavaju zavičajnu smotru, ovog puta pod nazivom „Nevesinjsko sijelo“. Manifestacija je obično održavana u Domu JNA uz obavezno učešće gostiju iz Nevesinja.

Zavičajnom skupu 1975. godine prisustvovalo je preko 700 Nevesinjaca. Opštinsku upravu su predstavljali predsjednik Izvršnog odbora Jovo Ivaniš i predsjednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza Danilo Ninčić. Folklorna grupa KUD-a „Blagoje Parović“ iz Nevesinja po želji organizatora pripremila je dramatizovanu sliku „Nevesinjsko sijelo“ protkanu izvornim nevesinjskim kolima i pjesmama iz zavičaja. U programu je učestvovao i seoski guslar Marko Gušić iz Bratača i diplar Božo Kovačević iz Koleška.

Tradicija je prekinuta 1991. godine i od tada u Beogradu nije bilo organizovane manifestacije sa motivima hercegovačkog prela sve do 2010. godine kada je novoformirano Udruženje Nevesinjaca ponovo oživilo ovo zavičajno okupljanje.

Trenutno u Beogradu živi oko 1.100 rođenih Nevesinjaca i još oko 2.500 njihovih potomaka. Među njima su ugledni akademici, književnici, doktori, umjetnici, sportisti koji su izgradili karijere daleko od rodnog kraja, ali Hercegovinu i Nevesinje nikad nisu zaboravili. Sada već značajna kolonija Nevesinjaca okupljena je u Udruženje koje se bavi humanitarnim, kulturnim, privrednim i sportskim aktivnostima usmjerenim na afirmaciju Nevesinja i Hercegovine.

 

Izvor: Radio Nevesinje