Udruženje Nevesinjaca, njihovih potomaka i prijatelja  narednog vikenda u Beogradu  organizuje kulturno-zabavnu manifestaciju „Nevesinjsko sijelo“. Ova smotra prijateljstva, zavičajne pjesme, igre i ugodnog druženja održava se u srpskoj prijestonici   još od početka 70 – tih godina prošlog vijeka.

Kod hercegovačkih iseljenika  ova manifestacija  uvijek  je izazivala posebnu pažnju, a ovakvi skupovi godinama su budili sjećanja na zavičaj i običaje iz nevesinjskog kraja.

neves. sijelo 2

U posjedu Radio Nevesinja je novinarski članak  mostarske „Slobode“ iz  1975. godine u kojem se prenosi atmosfera  sa zavičajne smotre održane u Domu JNA i opisuje učešće gostiju iz Nevesinja.

Opštinsku upravu su predstavljali presjednik Izvršnog odbora SO Jovo Ivaniš i predsjednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza Danilo Ninčić.

Folklorna grupa KUD-a „Blagoje Parović“ iz Nevesinja po želji organizatora  pripremila je dramatizovanu sliku „Nevesinjsko sijelo“ protkanu izvornim nevesinjskim kolima i pjesmama zavičaja. U programu je učestvovao i seoski guslar Marko Gušić iz Bratača i diplar Božo Kovačević iz Koleška

Zavičajnom skupu prisustvovalo je preko 700 Nevesinjaca.

Izvor: Radio Nevesinje