Pripreme za proslavu Dana Republike 9. januara u brojnim sredinama u Srpskoj su u punom jeku, a uz centralnu proslavu koja je planirana u banjalučkoj dvorani „Borik“ i brojne vladine i nevladine organizacije u drugim gradovima su najavile obilježavanje praznika koji je osporen odlukom Ustavnog suda BiH u novembru mjesecu prošle godine.

 

Tako je i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, u skladu sa zaključcima Odbora za proslavu Dana Republike Srpske i krsne slave RS – Svetog arhiđakona Stefana, pozivao sve javne institucije i ustanove, privredne i druge subjekte u ovom gradu, da, povodom Dana Republike, istaknu zastave Republike Srpske na svojim objektima.

Takođe, Gavranović je pozvao sve zajednice etažnih vlasnika da na stambenim objektima istaknu zastavu RS. Ovaj posao trebalo bi da bude završen najkasnije do 7. januara.

Studentska kancelarija u Istočnom Sarajevu, koja vodi kampanju povodom 9. januara, Dana Republike Srpske zajedno sa kolegama iz Kosovske Mitrovice, uputila je otvoreno pismo ambasadorima u BiH u kome pozivaju na poštovanje volje srpskog naroda da i dalje dostojanstveno proslavlja i obilježava dan kada je osnovana Republika Srpska.

 

Podsjećanja radi, tokom političke krize u bivšoj Jugoslaviji izazvane otcijepljenjem Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije, 25. juna 1991. godine, srpski poslanici u predratnoj Skupštini BiH su poslije nacionalnog preglasavanja po brojnim vitalnim pitanjima stvorili posebnu Skupštinu 24. oktobra 1991. godine pod nazivom „Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini“. Dana 21. novembra 1991. godine Skupština je objavila da sve opštine, mjesne zajednice i naseljena mjesta gdje je više od 50% stanovnika glasalo da Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, postaju dijelom „Srpskih autonomnih oblasti“.

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, ova skupština je proglasila „ Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu“, dok je 28. februara iste godine donesen Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine, koja je kasnije promjenila ime u Republika Srpska.

 

 

Hercegovina Promo/Agencije