Savez sindikata Republike Srpske (RS) traži povećanje plata, koje u Republici Srpskoj nisu rasle više od 10 godina, što je, smatraju, jedan od osnovnih razloga zbog kojeg radnici napuštaju ove prostore u potrazi za boljim životom i uslovima rada.

– U uslovima kada je došlo do rasta BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza, pokrivenosti uvoza izvozom s jedne strane i stagnacije odnosno smanjenja plata s druge strane, opravdan je zahtjev radnika i Sindikata za rastom zarada, uključujući i najnižu platu – stav je Sindikata, koji će predložiti da se uvrsti u vladin dokument “Ekonomske reforme RS za period 2018. – 2020. godinu”

Podsjećaju na niska primanja zaposlenih u privrednim i uslužnim djelatnostima te naglašavaju da je životni standard, a time i kvalitet života radnika i njihovih porodica, na izuzetno niskom nivou, jer nije došlo do smanjenja troškova života.

Sindikalci traže usvajanje novog ili izmjene i dopune postojećeg zakona o radu kao i  zaključivanje kolektivnih ugovora.

Evidentno je, tvrde, da reforma radnog zakonodavstva nije donijela ništa novo, posebno ne na tržištu rada i zaštiti prava zaposlenih.

-Zakon o radu uništio je do tada solidno razvijen socijalni dijalog, a kolektivno pregovaranje pretvorio u monolog radnika i sindikata. Analiza primjene zakona o radu u RS pokazala je da je položaj radnika znatno lošiji nego u prethodnom periodu – smatraju u Savezu sindikata Republike Srpske.

Ukazuju i da je potrebno preduzeti sve mjere i aktivnosti s ciljem rasterećenja privrede u korist povećanja plata radnika i boljeg poslovnog ambijenta te na suzbijanju sive ekonomije.

-Domaći stručnjaci iz oblasti rada i ekonomije procjenjuju da je broj radnika koji rade na crno u RS oko 80.000 (30 posto ukupnog broja zaposlenih u RS). S ciljem suzbijanja sive ekonomije potrebno je donijeti novi zakon o inspekcijama (koncept zakona mora dati mogućnost povećanja broja inspektora rada koji su nepotkupljivih, stručni i sa većim ovlaštenjima), te dosljedno primjenjivati zakon o poreskom postupku s posebnim akcentom na podzakonska akta koja treba dopuniti i pooštriti – naglašavaju u Savezu sindikata.

Od Vlade RS traži da u potpunosti realizuje Program socijalnog zbrinjavanja svih radnika, koji su u procesu privatizacije i stečaja preduzeća ostali bez posla i da ova mjera bude potvrđena u budžetu. Na povezivanje radnog staža u okviru Programa socijalnog zbrinjavanja od 2011. godine čeka 12.163 radnika za šta je potrebno 51.988.670 KM.

U toku 2016. godine riješeno je ili je djelomično riješeno zahtjeva za svega 570 radnika za šta je utrošeno 1.547.926 KM.

Traže da se usvoji i zakon o obavezi RS da uplati doprinose svim radnicima kojima to poslodavci nisu uplatili, bez obzira na strukturu vlasništva kapitala.

Prema podacima kojima raspolaže Savez sindikata RS, za više od 25 posto radnika nisu uplaćeni doprinosi.

Očekuju i da se odmah u skupštinsku proceduru, ponovo uputi zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu.

-Prema istraživanju Saveza sindikata RS, koje je provedeno na reprezentativnom uzorku, i to kod poslodavaca gdje imamo formiran sindikat, za svakog drugog radnika posao koji rade je stresan. Prema posljednjim podacima svaki šesti radnik trpi pritiske od poslodavca i pretpostavljenih, a 11 posto radnika pije antidepresive zbog situacije na poslu i u vezi posla. Nažalost, za zaštitu radnika u ovakvim slučajevima potrebna je adekvatna zakonska regulativa – tvrde iz Saveza sindikata RS.

Izvor: rtvbn.com