Чули сте за термин почетничка срећа? Онда када вам све иде од руке, клијенти плаћају, ви имате први, други, трећи успешан пројекат или једноставно продаја иде као по лоју. Да, и такве ствари се дешавају. Чешће него што бисмо могли да претпоставимо.

Чести пословни ручкови, куповина опреме и ангажовање људи који вам заиста нису потребни, путовања и тражење следећег великог посла. Секс, дрога и рокенрол – све су то ствари који неминовно прођу на један или други начин поред власника/предузетника. Ствар је у томе да што пре препознате ситуације у којима “инвестирате” новац у будућност бизниса или у лична задовољства “да бисте се опустили”. Битно је да схватите да не радите заиста ни на једној од те две ствари.

Новци које фирма окреће нису лично ваши већ компанијини. Све што трошите и водите као трошкове репрезентације или службених путовања и што свесно плаћате преко разумног и оправданог нивоа значи да злоупотребљавате свој (службени) положај.

Кажу да власт квари а да апсолутна власт апсолутно квари. Тако је и са власништвом над вашом “креацијом” тј компанијом. Ви вероватно нисте покварени али моћ (новца) и управљање елементима туђих живота (док су на послу тј запосленима) може да помути поглед на реалност.

Трошкови ходају на две ноге

Речи мудрости старих власника компанија никада не излазе из моде. Трошкови су увек везани за људе. Ако вас вређа што се у истој реченици налазе трошкови и људи – опустите се. Неутемељена тј неоправдана инвестиција у људе представља трошка. У томе је велика разлика.

Ако покушавате само новцем да обезбедите нечију лојалност – губите на дуге стазе.

Бизнис картице, путовања у иностранство, дневнице, рентирање кола, ручкови и вечере продаваца – су места која запослени користе онда када плата није адекватна, не мења се у складу са пословањем (позитивним). Другим речима злоупотребљава се да би се надоместила (замишљен од стране оних који користе ове могућности) компензација коју имају у глави.

Оштро око које контролише трошкове и доводи их у питање када нису реални нити смислени ће вас спасти оваквих ситуација.

Будите такви и према себи.

Инвестиције у било шта

“Ако плови, стоји (некретнина) или лети – увек рентирај.”

Инвестирајте у праве ствари а никако у горепоменуте – пловеће, стојеће или летеће објекте. Рачуноводствено – то су ноћне море чији се трошак манифестује у првом завршном рачуну и прави рупу која се тешко пуни (обично непреспаваним ноћима читавог тима).

Наравно – све зависи од крајњег циља и шта желите да постигнете. Али, гледано рачуноводствено – рентирајте ствари кад год можете.

Цвеће или намештај

Да ли ће се клијенти лепше осећати у канцеларијама са стилским италијанским намештајем, стакленим зидовима,Аерон столицама и вештачким потоком који иде посред канцеларије?

Скромност није баш врлина али је сврсисходност инвестиција и начин коришћења новца најбоља способност којом требате да овладате. Када сте на почетку морате бити штедљиви.

Фантастичним идејама за пословно окружење можете привући одређену клијентелу која воли естетику али је питање које може доћи следеће од клијената – Ми ово плаћамо?

При првој кризи када касне плате или је цасх флоw истањен како нисте обраћали пажњу на исти – прво питање запослених је – За ово постоји новац а за наше плате не?

Далеко више стила може донети свеже цвеће свака два (или више) дана него сав намештај и хигх тецх окружење. Наравно – питање је и имиџа али о томе онда када су клијенти спремни да плате престиж који доносите.

За крај…

Да ли заиста мислите да плаћање ручка може да обезбеди следећи велики посао или “подмаже” некога?

Извор: mojafirma.rs / 6yka.com