Висок ниво свакодневног стреса доводи до психичког и физичког изгарања. У наставку откријте који знакови указују на то да вам је хитно потребан одмор.

Колеге вас испитују јесте ли добро

Други ће људи вјероватно прије вас примијетити да сте под стресом, раздражљиви или нервозни. Ако вам колеге прилазе и говоре “изгледаш уморно“ или “је ли све у реду?“, то може бити јасан знак да требате одмор.

Често гријешите

Хронични стрес често је узрок грешкама на послу и знак да морате стати на лопту. Због умора губимо способност фокусирања на властите обвезе и више их не можемо одговорно обављати.

Све вас боли

Леђа, глава, очи, трбух… Када смо у стресним ситуацијама, тијело отпушта хемикалије које су окидач за упале и појачавају осјетљивост тијела на бол.

Проблеми са спавањем

Несаница или пак повећана потреба за сном због хроничног умора такође су индикатори високог нивоа стреса. Понекад нам проблеми једноставно не дају спавати, а понекад смо толико безвољни да бисмо цијели дан провели у кући. Ни једно од ова два стања није нормално и оба јасно показују да нам је потребан одмор.

Не подносите више свој посао

Људи који су под превеликим стресом и притиском изгубе перспективу и не могу пронаћи мотивацију за посао који обављају. То није ништа необично у данашње вријеме када смо сви преоптерећени обвезама. Међутим, ако вам је посао постао неподношљиво тежак, онда је право вријеме за одмор.

Изоловани сте се од блиских људи

Немате воље за дружењем с породицом и пријатељима, избјегавате њихове позиве и једноставно не желите бити с другим људима. Сви повремено требамо времена за себе, али потпуно избјегавање интеракције с блиским људима знак је да сте „прегорјели“ од обавеза.

Извор: Независне новине