Свакодневни осмочасовни рад често може бити напоран. Међутим, то је обавеза коју сви прије или касније морамо испуњавати како бисмо се ван радног времена бавили стварима у којима заиста уживамо и које нас испуњавају. Ипак, није немогуће уживати и на послу.

Уколико имате среће па још и волите струку којом се бавите, онда вам ово неће бити тешко. Разговарали смо са предавачима са БусинессАцадемy који су нам дали неколико савјета о томе како можете уредити пословну средину тако да у њој уживате и да будете свакодневно мотивисани за нове радне побједе. Ево савјета које су нам дали.

Средите радну површину

Радите у канцеларији? Погледајте око себе. Уколико свуда око себе видите гомиле папира, побацане оловке, шоље од кафе и разне ситнице које вам ничему не служе, то је сигуран знак да је дошло вријеме за сређивање.

Организујте свој сто тако да вам све буде при руци, а да ипак не прави гужву. Донесите своје ствари, као што су слике ваших ближњих, омиљену шољу, подлогу за миша или било шта што ће учинити да се осјећате пријатније ту гдје се налазите. Освежићете свој радни простор, а самим тим и расположење. Ако вам понестане енергије, само погледајте око себе и одмах ће вам бити боље.

Унесите биљку у канцеларију

Понесите од куће или купите саксијско цвијеће о коме ћете бринути. Будите мудри па се добро информишите прије него што набавите биљку – одлучите се за неку која је једноставна за одржавање, јер нећете у сваком тренутку моћи да јој посветите подједнако пажње. Међутим, када почне да цвјета, заједно са њом ће се побољшати и ваша енергија. У сваком тренутку ћете моћи да се окренете ка њој и осјетите да имате дио природе уз себе.

Бодрите сами себе

Уколико се осетите лоше, схватите да немате мотивације и енергије, склоните се од јавности, идите до тоалета и погледајте се у огледалу. Покушајте да се присјетите свих разлога због којих сте дошли на то радно мјесто и потврдите мотиве које сте тада имали. У сваком послу има успона и падова, важно је да разликујете озбиљне падове од оних тренутних. Уколико је ријеч о пролазном нерасположењу, биће довољно да се вратите само мало уназад и извучете из сјећања сва пријатна осјећања која имате према тој позицији.

Баците поглед на смијешне фотографије на интернету

Колико год смијешно звучало, снимци мачака и фотографије штенаца природно измамљују осмијех на лице. Неће вам бити тешко да их нађете на Јутјубу или неком другом интернет-сервису и да се препустите кратком уживању у овим слатким створењима. Насмијте се, а то ће аутоматски побољшати и физичко стање цијелог вашег организма – рад срца, хормона, циркулацију. Нисте знали да штенци тако утичу на људе? Онда је можда право вријеме да усвојите једно.

Разговарајте са колегама

С времена на вријеме, када можете, направите паузу, устаните и протегните ноге. Прошетајте кроз канцеларију и разговарајте са колегама, за које видите да нису у великом послу. Можда некоме од њих треба помоћ, а можда је и њима потребно да размјене покоју ријеч са сарадницима.

Само водите рачуна о томе да не ометате никога у послу, склоните се у страну и разговарајте у приватности. Пријаће вам промјена и то да, умјесто у екран, гледате у познато лице.

Поставите циљеве и приоритете

Некада је важно да се подсјетите који су циљеви онога што радите кад вам накратко понестане мотивације. Зато је добро свакодневно постављати себи задатке и мале краткорочне циљеве које можете испунити на дневном или недељном нивоу. Када ријешите сваки од њих, осјећаћете се боље и корисније. С временом можете постављати све озбиљније циљеве и на тај начин мало по мало напредовати, учити нове ствари и усавршавати се у струци којом се бавите.

Важно је бити свјестан своје позиције – уколико сте задовољни њом, онда радите на томе да унаприједите своја знања и вјештине, па свакодневно подстичите себе да наставите даље. Са друге стране, уколико нисте задовољни, увијек можете одлучити да промијените професију или једноставно да промијените послодавца. Можда је радна атмосфера то што вас чини незадовољним.

Ако вам се овај текст допао, можда можете да размислите о томе како би било да управо ви дијелите овакве савјете запосленима, односно да будете менаџер за људске ресурсе у некој фирми. Уколико вам бављење тим занимањем звучи примамљиво, сазнајте нешто више о studijama menadžmenta u ljudskim resursima na BusinessAcademy.

Извор: Независне новине

 

Facebook komentari

komentar